Корупционният скандал в Украйна взе първи жертви

Няколко високопоставени украински служители обявиха оставките си, докато Министерството на отбраната беше разтърсено от скандал с доставка на храни, а президентството предупреди за строги мерки за борба с корупцията.

Министерството на отбраната обяви оставката на заместник-министъра Вячеслав Шаповалов, който е отговарял за логистичната подкрепа на армията.

Оставката идва, след като министерството беше обвинено в подписване на договори за доставка на храни на завишени цени.

Макар да нарече обвиненията "неоснователни и безпочвени", министерството заяви, че напускането на Шаповалов "ще запази доверието на обществото и международните партньори".

Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко също беше сред оттеглилите се служители.

Тимошенко заяви в социалните мрежи, че е подал писмо за напускане, като благодари на президента за "доверието и възможността да върши добри дела всеки ден и всяка минута".

Той публикува своя снимка, на която държи ръкописно написано писмо за оставка, но не посочи причини за решението, което беше потвърдено с президентски указ.

Кирил Тимошенко

Тимошенко беше замесен в няколко скандала по време на мандата си, включително през октомври миналата година, когато беше обвинен, че е използвал автомобил, дарен на Украйна, за хуманитарни цели.

Главната прокуратура на Украйна обяви, че заместник-главният прокурор Алексей Симоненко се оттегля от поста, без да предостави повече подробности.

Неотдавна Симоненко беше обвинен, че е прекарал ваканция в Испания и според съобщенията е използвал автомобил, принадлежащ на украински бизнесмен.

Във вечерното си обръщение в понеделник президентът Володимир Зеленски обяви забрана за пътуване на длъжностни лица в чужбина с цел, която не е свързана с работата им.

"Ако искат да почиват сега, ще почиват извън държавната служба. Длъжностните лица вече няма да могат да пътуват в чужбина за ваканция или за други цели, които не са свързани с държавната служба", заяви Зеленски.

Обявените размествания идват, след като през уикенда беше уволнен украинският заместник-министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата, след като беше арестуван по подозрение в присвояване на средства. /БГНЕС, АФП

Киев / Украйна