Космическата мечта на една 16-годишна българка

16-годишната Татяна Иванова мечтае да стане космонавт и не спира да се бори за мечтата си, предаде репортер на БГНЕС.

Татяна е участничка в първия учебен космически лагер на NASA в Алабама. С нея разговаряме по време на третия научно-технически форум „Дни на авиацията и Космоса“, който се провежда в Руския културно-информационен център в София.

Татяна е била на лагер и в турския град Измир. Защо ходи на тези лагери? Защото мечтата й е да стане космонавт. „Следователно трябва да намеря начин, по който да се развивам. Паралелно с училище, там си уча основни неща, но за да успея да вляза в добър университет трябва да имам добро резюме. Отделно тези два лагера са огромен шанс за мен. Това е една космическа среда, в която ни потапят и си е истинска тренировка“, разказва 16-годишната девойка.

Тя е решила да стане космонавт преди година и половина. "Отидох на първия лагер в Измир, защото имам интерес към космическите науки, но там чух един цитат, който беше: "Представи си, че този астронавт си ти". Тогава нещо в мен потръпна и от тогава досега не съм спирала да се боря за мечтата си“, разказва Татяна. Момичето иска да е третият български космонавт. „Много се надявам, целя се в това, следвам си стъпките по пътя и ще видим“, споделя младото момиче.

Първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов смята, че има шанс страната ни да има и трети космонавт. „Не само трети, може да има и четвърти, и пети. Трябва първо да се създаде научна програма, да бъде приета от големите космически държави като Русия и САЩ и тогава ще започне подготовка на трети, четвърти, а може и пети, защо не“, каза Георги Иванов.

Татяна, двамата руски космонавти – Сергей Залетин и Александър Лазуткин, както и представянето на българския самолет DAR Solo, конструиран и произведен у нас от Тони Илиев са в центъра на програмата на „Дни на авиацията и Космоса“ тази събота и неделя.

Руският космонавт Александър Лазуткин е бординженер на космическия кораб Союз ТМ-25 с командир Василий Циблиев. На 10 февруари 1997 г. Лазуткин излита в Космоса, където остава 184 денонощия и 22 часа на "Орбиталния комплекс "Мир", а на 15 август 1997 г. екипажът се завръща на Земята. „Вече 20 години минаха откакто бях в космоса и през цялото време се опитвам да изразя какво би трябвало да значи космоса за човека. Космосът е това място, където ние всички живеем и Земята заема съвсем мъничко местенце в него“, разказа той.

„Дни на авиацията и Космоса“ е многопластово събитието, казва Явор Киряков, който е от организаторите. Според него човек може да прекара цял ден на него. Има лекторска програма, филмова програма, от Университет за деца пък се организира и природонаучна и технологична програма с щандове, на които могат да се наблюдават много опити различни, по физика, химия, биология, роботика. Също така и много изложители, които предлагат интересни образователни услуги.

Сред лекторите е Виктор Веселинов, който на 17 г. и е ръководител на Авиационно-космически център „Младият авиатор“. Там се правят курсове за деца между 10 и 18 години, предимно курсовете са по основни на летателната подготовка. „Основах центъра с идеята да запалим децата, които имат интерес към авиацията и да им покажем, че всъщност авиацията е едно напълно достъпно място за тях, стига те да са достатъчно отговорни“, разказа младият човек.

Дните на авиацията и Космоса се провеждат на 30 ноември и 1 декември в залите на РКИЦ, всеки ден от 12 ч. до 20 ч. Събитието е организирано от Авиацинно-космически форум – България и „Россотрудничество“ с благотворителна цел, а средствата от билетите – 12 лв. за възрастни и 8 лв. – за деца и ученици, ще отидат за изграждането на първия в София Планетариум. /БГНЕС