Космически спектакли през август

След началото на надпреварата за космически туризъм, август си почива от състезанията и започва с метеоритния поток „Персеиди“, блестящ спектакъл, който космосът предлага от 2000 години, според НАСА. Август също ще донесе рядка синя луна и „SpaceX“ ще изстреля своя космически кораб „Dragon“, за да снабди Международната космическа станция, съобщава CNN.

Метеорен поток от“ Персеиди“

Годишният метеорен поток „Персеиди“ е спектакъл, който се случва между средата на юли и края на август. Според НАСА, за един час можете да наблюдавате 100 метеора на час и не се нуждаете от специално оборудване, за да наблюдавате метеоритния дъжд, но препоръчва да отидете на място, далеч от ярки източници на светлина.

"Оставете очите си да се приспособят към тъмното (отнема около 30 минути), по този начин ще видите повече метеори. Също така, опитайте се да стоите настрана от телефона, тъй като гледането на устройства с ярки екрани ще повлияе негативно на нощното ви зрение и следователно ще намали броя на метеорите, които виждате", казва НАСА.

Тези метеори са продукт на отломки от кометата Суифт-Татъл, която обикаля около Слънцето веднъж на всеки 133 години, така че всеки август Земята преминава през полето на отломките на кометата. Ледът и прахът, натрупани в продължение на хиляда години, изгарят в атмосферата ни, за да създадат метеоритния дъжд. „Персеидите“ показват по-ярки метеорити от всеки друг годишен метеоритен дъжд.

Метеорититие могат да бъдат проследени до съзвездието Персей, от което получават името си. От наша гледна точка, всички метеори изглежда идват от една точка, наречена „лъчиста“, но това е така, защото се движат паралелно един с друг.

Метеорите се движат със скорост 212 000 километра в час, създавайки своите ярки лъчи светлина. По време на този дъжд те могат да достигнат между 1600 и 5500 градуса по Целзий.

Самата комета ще се доближи изключително близо до Земята през 2126 г.

Сина Луна

Всеки месец има пълнолуние, но тъй като лунният цикъл и календарът не са добре синхронизирани, на всеки три години завършва с две луни в един и същи месец. А този на 22 август ще бъде вторият след месец, затова се нарича „синята луна“. Името обаче няма нищо общо с оттенъка на сателита.

Когато фразата „веднъж всяка синя луна“ е измислена, това означава, че е нещо много рядко, според Центъра за данни на НАСА.

Това пълнолуние през август е известно още като пълнолуние на есетрата, защото гигантската есетра в Големите езера и езерото Шамплейн в САЩ е била уловена по -лесно през този сезон, според алманаха на фермерите.

Синята Луна може да наблюдавате на 22 август в 8:02 ч.по Гринуич

Стартиране на SpaceX

След като стартира нова партида спътници „Starlink,“ предаващи интернет, „SpaceX“ се подготвя за 23-ата мисия за снабдяване на „SpaceX“ с Международната космическа станция (МКС). Излитането на „Dragon“ е насрочено за края на август, въпреки че все още няма конкретна дата и час.

Според НАСА, космическият кораб „SpaceX“ ще донесе на МКС „различни научни изследвания“, като например проучване за превенция и лечение на загуба на костна плътност, разследване за тестване на диагностични устройства, които биха могли да открият и смекчат нарушения на зрението и нов роботизиран апарат-ръка.

Компанията на Илон Мъск „SpaceX“ се готви да отиде в космоса с мисията Inspiration4, която е планирана да лети не по -рано от 15 септември. Тази мисия ще бъде обслужвана от цивилни./ БГНЕС

Вашингтон / САЩ