Косово излиза от коронакризата с ново правителство

На фона на затихващата пандемия от коронавирус политическата полемика в малката балканска държава се изостри силно през последната седмица. В рамките на четири месеца гражданите на Косово ще получат ново правителство, което, по всяка вероятност, ще бъде оглавено от политик, успял да се сдобие с подкрепата на евроатлантическите партньори.

Номинираният от Демократичния съюз за Косово (ЛДК) за премиер на страната Авдулах Хоти се очаква да получи одобрението на парламента за нов кабинет най-късно на 1 юни.

Това стана възможно след гласувания на 25 март вот на недоверие на водения от лидера на Движение „Самоопределение” Албин Курти коалиционен кабинет, в който участват и представители на ЛДК. След проведените през октомври 2019 г. предсрочни парламентарни избори двете партии спечелиха най-голям процент доверие от своите избиратели.

След дълги преговори и размяна на остри реплики между лидера на „Самоопределение” Албин Курти и президента на страната Хашим Тачи, през февруари 2020 г. най-после беше съставен кабинет.

Той, обаче, не просъществува дълго. Първа политическа жертва на епидемията от коронавирус стана министърът на вътрешните работи Агим Велиу (от ЛДК), който беше освободен от длъжност след публично заявено несъгласие с виждането на премиера Курти относно пандемията. Според министъра, премиерът създавал паника с твърдението, че „броят на заразените нараства с часове” – информация, която не е потвърдена нито от Министерството на здравеопазването, нито от Института за обществено здраве.

От своя страна Албин Курти обяви в мотивите си за отстраняването на Велиу, че той и преди това е правил публични изявления, различни от позициите, изразявани на вътрешни заседания, и е показал „липса на ръководни качества и открито подкопавал дейността на правителството”.

Коалиционният партньор в кабинета Иса Мустафа заяви, че ще инициира вот на недоверие към премиера, като в причините бяха изтъкнати възгледите на премиера относно искането на САЩ за премахване на митата върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина и решението му да уволни вътрешния министър.

„Не можем да допуснем по-нататъшно влошаване на отношенията с най-важния съюзник на Косово - Съединените американски щати, които ни помогнаха в освобождаването на страната, обявяването на независимост и развитието на демокрацията", каза Мустафа.

Няколко дни по-рано президентът Хашим Тачи в свой пост във Фейсбук обвини Албин Курти в антиамериканизъм, заявявайки, че с поведението си той нарушава исторически съюзи, което е опасно за отношенията на Косово със САЩ.

След гласувания на 25 март вот на недоверие на кабинета Хашим Тачи изпрати писмо до премиера в оставка с искане да предложи името на нов мандатоносител от името на спечелилата най-много гласове партия. Движение „Самоопределение” излезе с позиция, че конституцията на страната не предвижда подобна процедура и трябва да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, което е възможно да се случи след края на извънредното положение, въведено заради пандемията от коронавирус.

Междувременно президентът Хашим Тачи се срещна с посланици на Съединените щати, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Европейския съюз (т. нар. „Квинтет”) в Прищина, за да ги запознае със стъпките, които планира след вота на недоверие.

Според изявление на кабинета му, Тачи е декларирал пред дипломатите, че ще предприема стъпки, които ще са в съответствие с Конституцията на Косово, както и че „страната се нуждае от правителство, което ще донесе стабилност, по-голямо политическо и гражданско единство и ще бъде всеобхватно и с ясна евроатлантическа ориентация".

На 30 април Тачи връчи на Авдулах Хоти мандат за съставяне на нов кабинет на ЛДК, която е втората партия, спечелила най-много гласове по време на парламентарните избори през октомври 2019 г.

Движение „Самоопределение” оспори пред Конституционния съд правото на държавния глава да връчва мандат, на която и да е друга партия, освен на спечелилата парламентарните избори.

Дни преди обявяването на решението на Конституционния съд, посолството на САЩ в Прищина призова всички партии и институции да изпълнят решението на съда, като подчерта, че спазването на съдебните решения „не е вариант”, а ключов въпрос за демокрация в страната.

Късно снощи Конституционният съд постанови, че указът на Тачи за връчването на мандат на Авдулах Хоти не противоречи на Конституцията на Косово, след което представители на Самоопределение обявиха граждански протести.

В подкрепа на решението на Конституционния съд се изказа и ръководителят на канцеларията на ЕК в Прищина Наталия Апостолова, която призова всички политици в страната да уважат неговото решение да предприемат необходимите стъпки за прилагането му.

Според изявление на лидера на ЛДК Иса Мустафа, че косовският парламент може да гласува състава на новото правителство на Авдулах Хоти утре или на 1 юни.

Партията на Мустафа вече е подписала коалиционно споразумение с Алианса за бъдещето на Косово (AAK) на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата инициатива на Фатмир Лимай (НИСМА), а в правителството на Хоти ще влязат най-голямата партия на косовските сърби - Сръбска листа, както и партии на другите етнически общности. /БГНЕС