Косово: Вече имаме посредници, очакваме истинска подкрепа от Албания

По повод инициативата на премиера на Албания Еди Рама за проектоустав на Общността на общините със сръбско мнозинство, говорителят на правителството на Косово Перпарим Криезиу заяви, че очаква истинска подкрепа от Тирана, а не просто посредничество, съобщи „Косова прес“.


"Въпросът за предишните споразумения за Общността на общините със сръбско мнозинство е въпрос на функционалност на държавата Косово и това беше доказано с проекта, представен от управленския екип, ръководен от наместника на Вучич, целящ създаването на Република Сръбска в Косово, а неотдавна и с неофициалния документ на Академията на науките и изкуствата на Сърбия, в който се говори за "сръбски свят", каза Криезиу.

„И в двата случая става въпрос за Косово. И в двата случая опасността е Сърбия. Онези, които са свободни в нагласите си и не са обременени, разбират това. Очакваме подкрепа от официална Албания. Имаме много посредници", категоричен е говорителят на правителството.

В интервю за "Ал Джазира" вицепремиер на Косово Бесник Бислими също коментира инициативата на Рама.

Бислими заяви, че в този случай само Косово има право да преговаря със Сърбия, като по този начин се противопостави на предложението на премиера Рама.

"Това не са преговори между албанци и сърби. Само Косово може да води преговори", заяви той. /БГНЕС