Косово забрани на официални лица от Сърбия да влизат на територията на страната

Министерството на външните работи на Косово взе решение да не позволява официални представители на Белград да влизат на територията на Косово.

Агенцията цитира заместник-министъра Йетлир Зиберай, който заяви, че решението е следствие от „нападенията и заплахи на сръбската политика спрямо Косово”.

„Заради хибридните заплахи, които Сърбия отправя към Косово, постоянните пропаганди и фалшивите новини за страната и нашите граждани, както и неотдавнашните опити да се предизвика така наречената хуманитарна криза в северната част на Косово, Министерството на външните работи няма да разреши на нито един официален представител от Белград да посети Косово. Докато продължава това отношение, всички искания ще срещат отказ”, изтъкна заместник-министърът.

Почти година продължават напрегнатите отношения между Прищина и Белград, като двете страни често си разменят обвинения една срещу друга. В основата на скандала стои нежеланието на Сърбия да допусне членството на Косово в редица международни организации. От своя страна, Прищина отговори с въвеждането на високи мита за сръбските стоки и редица забрани, касаещи сръбските политици.

Всичко това се случва и на фона на продължаващите преговори между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС, които трябва да сложат точка на двустранния спор и да урегулират отношенията, така че Сърбия да признае най-накрая суверенитета на своята бивша провинция. Независимостта на Косово е обявена през февруари 2008 г. и от тогава е призната от над 100 държави, включително повечето членки на ЕС и САЩ. Признаването и от страна на Белград, което неминуемо може да доведе до падането от власт на правителството, което го направи, ще отстрани една от основните пречки за присъединяването на Сърбия към ЕС. /БГНЕС и МИА