Косовските сърби призоваха Сърбия да прекрати диалога с Косово

Косовските сърби призоваха сръбския президент Александър Вучич да прекрати продължаващия процес на диалог за нормализиране на отношенията с Косово, предаде АА.


До този ход се стигна, след като полицията в Косово влезе в сблъсък с местни сърби, които се събраха пред сградата на общината, за да попречат на новоизбрания кмет от етнически албански произход да влезе в кабинета си.

Представители на местните сърби от Северно Косово заявиха, че Сърбия трябва да преустанови диалога, подпомаган от ЕС, докато всички „милитаризирани албански части“ на косовската полиция не бъдат напълно изтеглени от северната част на страната и кметовете не напуснат общинските сгради.

Исканията бяха отправени на извънредна пресконференция, организирана от Сръбската листа, най-голямата сръбска партия в Косово.

Албанците са основната етническа група в Косово, но в него има значително сръбско малцинство, особено на север, където граничи със Сърбия.

По време на сблъсъците с шокови гранати и сълзотворен газ са ранени най-малко 10 души, след като полицейски автомобил е бил подпален и се е чула стрелба с автоматично оръжие, съобщават медиите.

Около сградата бяха разположени полицаи в екипировка за борба с безредиците, както и служители на мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово и на силите на НАТО за Косово. /БГНЕС