Коста Рика - един добър пример не само за туризъм

Сега, когато много страни затвориха границите си или поставиха ограничения за влизане на пътници, Коста Рика е една от малкото напълно отворени за туризъм. Не се изисква отрицателен PCR тест или карантина за всички, които влизат по въздух.

Природата на Коста Рика е била щедра с тази малка страна, рай за авантюристи и екопътешественици. Макар и малка, страната има привилегията да бъде местообитание на 6,5% от съществуващото биоразнообразие в целия свят и 26% от територията му е защитена при различни форми на опазване, нещо, което не се случва в никоя друга страна по света.

Така че намираме устойчиви дестинации във всеки ъгъл, от биологичния резерват „Monteverde Cloud Forest“, където можем да се подвизаваме през емблематичните висящи мостове; да гледаме падащата от вулкан нажежаема лава, да се гмуркаме в горещи извори, отивайки на нощна разходка, за да наблюдавате птици в националния парк „Мануел Антонио“, на централното тихоокеанско крайбрежие или да наблюдаваме китове на полуостров Оса ...

Без сламки, без бутилки, пластмасови прибори за хранене, чаши или торбички за еднократна употреба. Нищо от това не се вижда, когато посетите Тортугеро, вулкана Аренал или някой от националните паркове, биологичните резервати и националните паметници на страната Пура Вида, за която се предлага да бъде все още по-чиста. Пластмасите за еднократна употреба са забранени в тези помещения, като се заменят с алтернативи с възможност за възобновяване и компостиране. С тази мярка, в допълнение към избягването на проблема със замърсяването, генериран от отпадъци в хидрографските басейни, той продължава да добавя точки към целта си за 2050 г .: зелена икономика с нулеви нетни емисии.

Гмуркането в обширния коралов риф на националния парк Cahuita или на плажовете на Гуанакасте е да откриете богатството, което Коста Рика пази под своите води. Морската територия в Коста Рика е 10 пъти по-голяма от сушата, което го прави по-скоро като остров. Следователно, към усилията за опазване на големите си природни зони, защитени на повърхността, се добавят четири големи морски зони: Подводни планини, Кабо Бланко, Байя Санта Елена и Бара дел Колорадо. Целта е преди 2030 г. 30% от националната морска територия да бъде защитена.

За да опази околната среда, Коста Рика доброволно предлага на своите посетители да се регистрират в онлайн инструмент (fonafifo.go.cr/en/calculadora), за да изчислят въглеродните емисии от своя полет и да направят дарение, което Националната Фонд за финансиране на горите ще инвестира в засаждането на около 14 000 хектара гори.

За да опази околната среда, Коста Рика доброволно предлага на своите посетители да се регистрират в онлайн инструмент (fonafifo.go.cr/en/calculadora), за да изчислят въглеродните емисии от своя полет и да направят дарение, което Националната Фонд за финансиране на горите ще инвестира в засаждането на около 14 000 хектара гори.

Коста Рика е най-щастливата държава в Латинска Америка и една от най-щастливите в света, според индекса на щастливата планета (happyplanetindex.org), който измерва нивото на щастие, с показатели като надеждата живот, щедрост, PIC, ниво на социална подкрепа или свобода на избор. Без армия и с демокрация.

Да, вече казахме, че Коста Рика е най-щастливата държава, но знаете ли, че тя е и една от най-дълголетните? Полуостров Никоя, на тихоокеанското крайбрежие, е една от петте сини зони в света и най-голямата продължителност на живота, както и единствената в Латинска Америка, с повече от 900 жители на възраст над 90 години./ БГНЕС