Костадин Ангелов след доклада на АДФИ за "Пирогов": Хинков да подава оставка още днес

"В Одитния доклад на АДФИ няма открити данни за престъпление, няма актове за начет, има няколко акта за административни нарушения, които са бих казал нормални - във всяка една работа, винаги има административни нарушения. За мен този Одитен доклад доказва, че начинът на управление на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" е стабилен, и всичко онова, което каза министърът на здравеопазването Христо Хинков, е невярно. Той каза, че ако финансовата инспекция не докаже данни за престъпления и финансови злоупотреби, ще си подаде оставката. Призовавам го още днес да депозира оставката си в МС, така правят мъжете".

Това заяви пред БГНЕС депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по здравеопазване към НС Костадин Ангелов. С него коментирахме Одитния доклад на АДФИ, съдържащ 93 страници, отразяващ цялата дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г. Според доклада няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение, предаде репортер на БГНЕС.

Ангелов припомни, че докладът на АДФИ е изготвен от звено в Министерство на финансите, управлявано от съпредседателя на ПП Асен Василев.

Относно спирането на конкурсите за назначаване на нови директори на болници в страната, Костадинов коментира: "Хинков каза две неща - в края на януари в интервю каза, че е взел сам това решение. Вчера каза, че му е оказван натиск, а по-късно излязоха с прессъобщение, в което казаха, че "са обсъждали". Когато един министър говори различни неща по едно и също нещо, това означава че в един от случаите той е излъгал. Трябва да каже кога е излъгал", завърши бившият здравен министър./БГНЕС