Костадин Костадинов се срещна с Костадин Костадинов в Скопие

В Парламента на Северна Македония се проведе среща между политиците д-р Костадин Костадинов – председател на Възраждане и Костадин Костадинов – говорител на парламентарната група на СДСМ.

На неформалната среща между двамата политици бяха обсъдени добросъседските отношения между двете страни и необходимостта двете правителствата да стимулират такива между гражданите на България и Северна Македония.

Например в условията на COVID 19, граждани с липсващ тест за COVID–19 могат да преминават границата със Северна Македония само през Граничен контролен пропускателен пункт (ГКПП) Гюешево, защото само там има пункт на РЗИ, който може да постави карантина на пристигащите. На останалите два ГКПП - Златарево и Станке Лисичково, пункт на РЗИ няма. Това ограничава пътуващите от Северна Македония да преминават от едно единствено ГКПП на влизане в България при наличието на три такива. Има граждани на Северна Македония, които работят в България и се налага да изминават стотици километри, за да преминат границата и непрекъснато да си правят тест за COVID-19.

Възраждане внесе писмо по Закона за достъп до обществена информация, с което поиска информация от Министерството на здравеопазването относно здравната политика при преминаване на границата ни със Северна Македония, на което все още няма отговор.

От страна на Република Северна Македония за пътуващите от България няма нито изискване за тест за COVID-19, нито задължителна карантина.

Още по-фрапиращ е въпросът с ГКПП Клепало, на който от страна на Северна Македония има изграден пункт, а от българска страна е поляна. Възраждане беше единствената организация в България, която постави проблема с недоизградения пункт пред Министерството на външните работи още през 2018 г., но така и не бяха предприети никакви действия от правителството на Борисов и Каракачанов.

Позицията на Възраждане по отношение на Северна Македония винаги е била, че тази държава е най-близката до България страна и ние сме длъжни да развиваме максимално близки добросъседски отношения. /БГНЕС