Костадинова: Благодарение на Фосбъри станах олимпийска шампионка и поставих световен рекорд

Много добре го познавам и благодарение на него, на неговия стил Фосбъри аз успях да стана седем пъти световна шампионка, олимпийска шампионка и да поставя световен рекорд. Съболезнования за неговото семейство, един прекрасен, прекрасен спортист и приятел. Това сподели президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова на въпрос на БГНЕС за кончината на легендарния състезател в скока на височина Дик Фосбъри.

Американецът променя историята на тази лекоатлетическа дисциплина, след като започва да скача с техниката, която днес използват всички скачачи, при която летвата се атакува с гръб. Фосбъри, олимпийски шампион от 1968 година, почина на 12 март. През 2010 Костадинова и Фосбъри се срещнаха по време на Зимните олимпийски игри във Ванкувър.

Днес Костадинова участва в церемония по отбелязването на 500 дни до началото на Олимпийските игри в Париж през 2024, след което коментира и очакванията си от българските спортисти за предолимпийската година. "Всеки един спортист знае колко е важна олимпийската квота, всеки един се готви в момента да покрие олимпийска квота. Надявам се догодина да бъдем една много силна делегация със спортисти, които са в супер спортна форма, тъй като всеки един от тях знае колко важна е Олимпиадата. Тя се провежда на четири години, това е върхът на една спортна кариера, така че пожелавам им от все сърце, тъй като аз съм минала този дълъг, дълъг път в спорта и знам колко е важно, първо, да са живи и здрави, второ, да са в много добра спортна форма и да не се плашат от конкуренцията", каза тя.

"Миналата година беше годината на младите таланти, пожелавам им сила, кураж, да вярват на своите треньори и своя екип и да покажат всичко от себе си. България заслужава да има олимпийски шампиони, олимпийски медалисти. По-миналата година в Токио беше много силна Олимпиада за България, беше женската Олимпиада, чухме три пъти българския химн, този път нека да го чуем повече пъти", допълни президентът на БОК.

“Париж се надяваме да бъде един отличен, перфектен домакин, и да даде възможност най-добрите постижения от цял свят да бъдат поставени именно на Летните Олимпийски игри в Париж”. Това каза служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева преди началото на “Щафетната обиколка на света”, която стартира днес в парка на НДК в столицата.

“Днес, заедно, тук показваме, че спортът и олимпизмът са възможности за обединение, възможност отново да препотвърдим мисията на Олимпийските игри, а именно - толерантност, солидарност, приятелство и най-вече “ fair play”. Нека да предаваме тази мисия между поколенията, за да може те да бъдат възпитавани в дух на разбирателство и единение, за да може наистина спортът да бъде част от ежедневието на всяко българско дете”, заяви още Лечева. “Нека да кажем, че и тази предолимпийска година минава под знака на "100 години Български олимпийски комитет", което е повод за много гордост и отговорност”, каза още Лечева. /БГНЕС