Костов: Властта да помогне на Македония, през юни или декември Скопие започва преговори с ЕС

Най-важното е в този момент да се помогне на Македония колкото се може по-съдържателно и по-конкретно, без да се гледа дали те ще го оценят, дали ще отвърнат с нещо друго, дали утре няма да се изметнат. Това трябва да се направи и трябва да се знае, че няма да бъде забравено, хората винаги ще го ценят. Призовавам българските власти точно това да направят сега. Това заяви специално пред БГНЕС бившият министър-председател на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов.

Костов сподели, че се е срещал с премиера на Македония Зоран Заев. По време на срещата Заев му казал, че македонците ценят хуманитарната помощ, която България им е дала през 1999 г. по време на депортацията на стотици хиляди косовски албанци от режима на сръбския диктатор Слободан Милошевич.

„Трябва да сме горди, че в онези кошмарни времена за Македония успяхме да й помогнем и да й помогнем с втората по големина хуманитарна помощ, която страната получи. Това означава, че ние, в сравнение с всички останали много богати европейски страни, сме били на второ място по размер на хуманитарна помощ. Това малко се знае в България, а трябва да е повод за гордост. Тогава се отдели от крайно оскъдния залък на страната ни след тази икономическа катастрофа, в която бяхме изпаднали. Наистина направихме невъзможното. Това нещо се цени в Македония, независимо какво говорят едни или други пристрастени към различни каузи хора. Това ми каза Зоран Заев”, заяви Костов и коментира, че това е едно признание за нас.

„И второ, той ме увери, че всички в Македония знаят как България е влязла в ЕС и в НАТО и заради това сме длъжни колкото може да помогнем”, поясни той.

Бившият министър-председател подчерта, че преговорите, които им предстоят за влизане в ЕС ще са много по-трудни, защото те се водят при много по-тежки условия, отколкото с България.

„Вярвам, че преговорите ще започнат през декември поне, ако не започнат сега през юни. На тях няма да им се направи този реверанс, няма да им се направи този политически компромис да бъдат приети без да имат върховенство на правото, без да имат силна правосъдна система. Тях ги чака страшно много работа, затова да им помогнем колкото се може повече”, призова Иван Костов. /БГНЕС