Котаракът Лари празнува 10 години господство на "Даунинг Стрийт"

Като Главен ловец на мишки, котката Лари е част от британския политически пейзаж вече десетилетие, обслужвайки трима министър-председатели на поста им на "Даунинг Стрийт" 10.

Сиво-бялата котка пристигна на "Даунинг Стрийт" 10 на 15 февруари 2011 г. на четиригодишна възраст. Той е осиновен от лондонския приют за животни "Battersea Dogs & Cats Home" и е избран заради уменията му за ловене на мишки, според биографията му на уебсайта на "Даунинг Стрийт".

Лари получи титлата Главен ловец на мишки - първият обитател на известната резиденция и офис на премиера, който я придобива. Но докато в първите си месеци той наистина е хванал три мишки, според Дейвид Камерън, първият му премиер, оттогава Лари е разочароващ, оставяйки нещата на "етапа на тактическо планиране". Независимо от това, този безгрижен хитрец държи властта.

Въпреки че му липсва инстинкт на убиец, Лари е накарал да настръхва козината на много недипломатични котешки съперници, включително Палмърстън, черно-белия жител на близкото външно министерство. След сблъсък с Лари, Палмърстън врътна опашка, напусна политиката и се оттегли в провинцията през 2020 г.

Лари и Палмърстън

Дипломатията на "мека сила" на Лари „е пленила сърцата на великата британска общественост“, според "Даунинг Стрийт". Това включва изграждане на връзки с журналистите, фотографите и снимачните екипи, разположени отвън, които го възнаграждават с галене и закуски.

Когато Камерън напусна "Даунинг Стрийт" през 2016 г., след като британската общественост подкрепи с гласуване кампанията „Напусни“, Лари твърдо остана.

Камерън дори трябваше да се пребори със слуховете за разрив със своя четириног съквартирант на последната си сесия от въпроси. Той държеше тяхна обща снимка, отричайки внушенията, че „някак си не обича Лари“.

Откакто е възприет за член на персонала на "Даунинг Стрийт", Лари е съжителствал с Тереза ​​Мей и сега с Борис Джонсън.

В нацията на любителите на животни котката на "Даунинг Стрийт" играе решаваща роля във връзките с обществеността, каза историкът Антъни Селдън пред АФП.

"Той помага за човешкия облик на премиера", каза авторът на биографиите на последните четирима лидери. По време на криза котката може да "действа като успокоение", добави той.

Тим Бейл, професор по политика в Лондонския университет "Куин Мери", приписва значимостта на Лари на ролята му в това премиерите да преодолеят "огромната разлика между политици и избиратели". Премиер, особено този, който поляризира обществеността, "ще се възползва от всяка възможност, която има, за да създаде на хората впечатлението, че има нещо общо с тях".

"Не всички харесваме котки - затова вероятно Борис Джонсън има и куче", добави той. "Но милиони британци имат домашни любимци. Така че това е една такава възможност."

Лари се е отърквал в много световни лидери при държавни посещения - с различна степен на дружелюбност. Докато е позволил на Барак Обама да го погали, той е блокирал пътя на бронираната президентска лимузина на Доналд Тръмп, наречена „Звярът“. Лари седял отдолу и упорито отказвал да мръдне.

В навечерието на Коледа, докато журналистите чакали отвън съобщение за търговска сделка за Брекзит, Лари внезапно се втурнал напред и се нахвърлил върху гълъб, предизвиквайки въздишки от възбуда. Гълъбът отлетял невредим.

Историята на Лари е разказал в книга, озаглавена „Дневниците на Лари“, журналистът Джеймс Робинсън.

Котаракът има и неофициален акаунт в Туитър @ Number10cat, с повече от 433 000 последователи. Свързан чрез социалните медии, авторът на акаунта настоява, че няма човешка намеса и дава кратка представа за дългогодишното управление на Лари на "Даунинг Стрийт".

"Ключовото нещо, което трябва да запомните, е, че живея тук постоянно, политиците просто се настаняват при мен за малко, докато не бъдат уволнени", казва той. "Всички те рано или късно разбират, аз съм този, който управлява мястото." /БГНЕС