Котките обичат въображаеми кутии

Котките обичат да седят не само в истински, но и въображаеми кутии. Това заключение е направено от учени от университета в Ню Йорк. Резултатите от изследването са представени в статия, публикувана в списанието Applied Animal Behavior Science.

За да тестват визуалното възприятие на котките, експертите проведоха експеримент. Собствениците на котки трябваше да поставят на пода специалния квадрат Каниши, който създава илюзията за тази геометрична фигура с помощта на четири ъгъла. До него имаше обикновен квадрат с плътни страни, направен от тиксо. От наблюденията стана ясно, че котките подбират еднакво двете фигури и седят вътре в едната толкова често, колкото и в другата.

Изследователите стигнаха до заключението, че котките, подобно на хората, са способни да допълват психически фигури, като прокарват невидими линии. Това доказва, че те се чувстват в безопасност дори в почти затворено пространство, сякаш са в прикритие. Учените смятат, че подобни открития дават по-добро разбиране за това как животните взаимодействат с хората.

Преди това учени от Токийския университет установиха, че котките са в състояние да различават гласовете на своите стопани. В същото време се оказа, че те не смятат за необходимо да отговорят. Експертите проведоха експеримент върху 20 котки, като им позволиха да прослушат запис на гласа на собственика и трима непознати, за да разберат как ще реагират животните. Котките бяха най-активни, когато чуваха тембъра на стопаните си. В същото време се потвърдиха хипотезите, според които тези домашни любимци разбират, че говорят с тях, но не смятат за необходимо да отговорят. /БГНЕС