Котките се усмихват, но по начин, нямащ нищо общо с човешкия

За разлика от кучетата, котките имат малко солена репутация на студени и безразлични, когато става въпрос за общуване с техните човешки спътници. Въпреки че от векове сме решили, че кучетата просто са по-дружелюбни от котките, това може би всъщност не е така. Според "Сайънс Алерт" е възможно през цялото това време да сме общували с котките по погрешен начин и простият акт на бавно мигане към котката ви може да е достатъчен, за да създадете по-силна връзка с вашия животински другар.


Според последно проучване по темата от 2020 г., изграждането на по-силна връзка с вашия котешки приятел може да стане просто с една сърдечна усмивка. Но преди да тръгнете да оголвате перлените си зъби като котарака Чешир от "Алиса в страната на чудесата", трябва да се научите да се усмихвате на котката си по котешки, а не по човешки. Оказва се, че котките имат таен език, който дори след векове приятелство с тези космати същества, ние едва сега разбираме.

Изследователите в проучването са разбрали, че котките се усмихват, като свиват очи и мигат бавно. Което повдига въпроса, ако хората възпроизведат това изражение обратно на своите котки, дали домашните любимци ще приемат това като приятелска усмивка и ще развият по-силна връзка със своя стопанин?

Така че специалистите по животинско поведение подложили на проверка този въпрос и провели проучване, за да видят дали можем да общуваме с котките си по такъв прост начин. Изследването, проведено от екип от блестящи психолози, има за цел да проучи ефекта от бавното мигане върху общуването между котки и хора.

В първия експеримент стопани на котки били инструктирани да мигат бавно на любимите си котки, когато те са в спокойно и комфортно състояние. Били поставени камери, които да заснемат това революционно междувидово взаимодействие, като резултатите били сравнени с поведението на котките при липса на човешко участие.

Оказва се, че котките са по-склонни да отвърнат на жеста на бавното мигане, когато хората го инициират, което доказва, че нашите котешки приятели не са толкова дистанцирани, колкото предполага репутацията им. Те откликват на усилията ни да се свържем с тях, като ни възнаграждават с реципрочно бавно мигане - котешка усмивка в най-чистата ѝ форма.

При втория кръг от експерименти изследователите взели нещата в свои ръце, буквално. Вместо да използват стопаните на домашните любимци, изследователите сами се приближили до котки, които никога не били срещали преди, и протегнали ръка, докато се отдавали на изкуството на бавното мигане. Котките не само отвърнали на мигането, но и с любопитство се приближили до ръката на човека, готови да се включат в новооткрития разговор.

Това проучване е първото по рода си, което навлиза в дълбочината на бавното мигане и неговото дълбоко въздействие върху общуването между котки и хора. Карен Маккомб, психолог от университета в Съсекс, с радост заяви: "Това е нещо, което много собственици на котки вече са подозирали, така че е вълнуващо да открием доказателства за него."

Последните изследвания разбиват схващането, че котките са дистанцирани и безразлични същества. Всъщност те са в невероятна хармония с човешките си съквартиранти, като проучванията показват, че те отразяват личността на хората, с които живеят. Освен това котките притежават забележителна способност да разпознават имената си (дори и да предпочитат да ни игнорират през повечето време).

Научаването на повече за котките и техните стратегии за общуване помага на собствениците на домашни любимци да общуват по-ефективно със своите животни, а също така може да подобри благосъстоянието на котките, особено във ветеринарните кабинети и приютите. /БГНЕС