Коутс: Олимпийският маратон ще се проведе в Сапоро

Решението олимпийският маратон в Токио 2020 и спортното ходене да се проведат в северна Япония е окончателно, сподели президентът на Комисията по координация на МОК Джон Коутс.

Коутс бе категоричен и непрклонен - маратонът ще се проведе в Сапоро, а не в Токио.

Той заяви, че решението е било взето след Световното по лека атлетика в Доха, на което дузина атлети получиха медицинска помощ заради горещите и влажни метеорологични условия.Международният олимпийски комитет беше шокиран от видяното в Доха в много подобни условия по отношение на температура и влажност до това, което се очаква в Токио“, каза той, добавяйки, че МОК взима под внимание и поставя на първо място „здравето на атлетите“. Коутс се срещна в петък с губернатора на Токио Юрико Койке, която по-рано през деня заяви, че е против преместването на състезанията в Сапоро и определи ситуацията като „гръм от ясно небе“. Президентът на Комисията по координация на МОК пък отвърна с това, че разбира „голямото разочарование“ на хората в японската столица, но потвърди, че решението е окончателно, дори ако организатори на събитията в града настояват, че искат да приемат маратона и спортното ходене. „Не става въпрос за това дали правителството на Токио настоява, решението бе взето“, каза Коутс. Притесненията за прословутото горещо и влажно лятно време в Токио белязаха подготовката за Игрите, като организаторите инвестираха значително в мерки, включително специално покритие за намаляване на топлината по пътищата, предназначени за маратона. Коутс каза, че други опции, които са били повдигнати на въпрос, включително стартирането на събитията в 03:00 сутринта, са непрактични заради проблемите с транспорта и трудността при заснемане на тъмно. Той заяви, че МОК ще предложи провеждането на церемонии за медалите за събитията в Токио, както и парад по улиците на града с участието на атлети. Ще има и дискусии относно икономическите загуби, възникнали в резултат на решението, добави той.

Койке, от своя страна, повтори, че е била „много изненадана“ от решението. „За съжаление, не получихме довод, който да е убедителен за всички“, сподели тя пред журналисти. Припомняме, че МОК заяви по-рано този месец, че е искал да премести маратоните и спортните ходения на север – предложение, което явно не е било съгласувано нито с организатори в Токио, нито с тези в Сапоро. По-рано през деня Койке каза за японската телевизия Fuji TV, че „не е съгласна“ с преместването на състезанията в Сапоро и сподели, че местното правителство все още обмисля контра-предложения. „Има хора сред жителите на Токио, които искат обяснение за възникналата ситуация“, каза тя. /БГНЕС