Коу: Не съм чел доклада за Саласар

Себастиян Коу призна, че все още не е изчел пълния доклад, след който бившият треньор на Мо Фара – Алберто Саласар, получи четиригодишна забрана миналата седмица – независимо, че даде няколко изявления по случая.

Коу призна, че не е чел изцяло доклада за Саласар, който бе наказан за четири години заради подпомагане на допинг продукти.

Саласар, трикратен шампион в маратона на Ню Йорк, е работил с редица олимпийски атлети, включително и Фара и партньора му Гейлън Руп като част от спонсорирания от Найк Орегон Проджект. Въпреки това след дълго разследване от Американската антидопингова агенция (ЮСАДА), завършило миналата седмица, разкри, че Саласар е „организирал и подпомагал забранен допингиран продукт“. Коу, който стана президент на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) през 2015, бе на няколко пъти запитван от журналисти относно скандала по време на Световното в Доха, което приключи официално вчера. Но той разкри, че не е чел целия доклад, а само резюме по случая. „Не съм чел доклада за Саласар. Прочетох само резюмето, което бе предоставено. То бе достатъчно, за да ме запознае с проблема – трябва да гарантирам, че атлетите нямат връзка с наказан треньор“, започна Коу. Една от подопечните на Саласар –Сифан Хасан, стана първата атлетка в историята, която постига дубъл на световни първенства на 1 500 и 10 000 м, като победената британка Лаура Муир призна, че възникналият скандал ще се отрази на постижението на родената в Етиопия, но състезаваща се за Холандия – нещо, срещу което Коу се възпротиви. „За съжаление, живеем в такъв свят. Неизбежно е такива феноменални представяния да бъдат постоянно подлагани под съмнение. Сигурен съм, че когато счупих три световни рекорда в рамките на 41 дни през 1979, е имало хора, които са поставяли под въпрос постиженията ми. Много е лесно да седиш и да съдиш нечие постижение, но е важно да видим дългосрочното развитие на нашия спорт. Това няма да се случи, защото имаме проблеми със закупените билети на стадиона за три дни. Проблемът, който имам с това, е начинът, по който нашият спорт е описван от някои хора в онова студио“, завърши президентът на ИААФ. /БГНЕС