Ковач спечели най-силното тласкане на гюле в историята

Джо Ковач спечели титлата само с един сантиметър преднина пред втория и третия в класирането.

Американецът Джо Ковач стигна до втора световна титла в кариерата си, след като спечели финала в дисциплината на шампионата на планетата в Катар с третия най-добър резултат в историята.

Гюлетласкачите направиха най-силното състезанието в историята на дисциплината, като всички състезатели в топ минаха границата от 21 метра, а първите четирима подобриха рекорда на Световните първенства от 22.36 метра. Новозеландецът Том Уолш, шампион от Лондон 2017, изглеждаше сигурен шампион, след като още с първия си опит преодоля 22.90, което бе трето постижение в историята. В последните си опити обаче американците Джо Ковач и Райън Крузър показаха най-доброто от себе си, като Ковач задмина Уолш с един сантиметър за златото, а Крузър тласна точно 22.90, но с по-добър втори опит измести новозеландецът от сребърната позиция. Голямото разочарование бе за бразилецът Дарлан Романи, който със страхотния резултат от 22.53 метра остана извън медалите.

Рохас доказа, че няма конкуренция в тройния скок в момента.

Изключително силен резултат имаше и в сектора за троен скок, където шампионката от Лондон 2017 Юлимар Рохас спечели с четвъртия най-добър резултат в историята – 15.37 метра. Венецуелката не остави никакво съмнение в превъзходството си и за пореден път загатна, че може да подобри световния рекорд в дисциплината на Инеса Кравец, който е 15.50. Сребърният медал остана за ямайката Шанийка Рикетс с 14.92, а 35-годишната Катерин Ибаргуен от Колумбия спечели петия си медал от Световни първенства, след като преодоля 14.73 за бронза.

На пистата Сифан Хасан от Холандия постигна немислимия дубъл от титли на 10000 метра и 1500 метра, след като убедително спечели бягането на километър и половина с шест постижение в историята на дисциплината. За нея се наредиха Фейт Кипиегон от Кения и етиопката Гудаф Цегай. /БГНЕС