Ковачев: Антибългарската поправка в Доклада на ЕП за РСМ не е приета

Антибългарската поправка в Доклада на Европейския парламент за напредъка на РС Македония е паднала. Това съобщи за БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев.

„Предотвратихме най-лошото. Мисля, че е голям успех, защото успяхме да мобилизираме толкова голяма подкрепа по това гласуване“, каза той и добави: "Нашите две поправки бяха приети".

Двете поправки бяха внесени от името на Европейската народна партия на Андрей Ковачев.

Те са свързани с решението на ЕП, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и все още към днешен ден е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство. Освен това, евродепутатът успя да вкара в документа и текстовете: насърчава органите да извличат и отварят съответните архиви на югославските тайни служби; счита, че прозрачното разглеждане на тоталитарното минало, включително отварянето на архивите на тайните служби е стъпка към по-нататъшна демократизация, отчетност и институционална стабилност, както в самата държава, така и в региона на Западните Балкани като цяло.

Европейският парламент гласува годишния доклад за РС Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента.

В последния момент преди гласуването, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП бяха подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание. В тях, представители на българското правителство бяха обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

За съжаление, евродепутатите от БСП не успяха да убедят своята собствена група да оттегли това небалансирано предложение.

По време на днешния дебат, предхождащ гласуването, в ЕП призоваха РС Македония и България да възобновят конструктивния диалог в съответствие с Договора за приятелство и добросъседство. „Добросъседските отношения са същностна част от процеса на разширяване на Европейския съюз, подчерта на свой ред еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели. /БГНЕС