Ковачев: Договорът да се изпълнява, няма западен натиск

РС Македония е единствената държава в Европа, която не е преосмислила историята си и не е преодоляла тоталитарното наследство, оставено от диктатора Тито. Никой на Запад няма да натисне София, за да промени позицията си. Русия винаги е работила за разединението между България и РС Македония. Това заяви евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев в интервю за Zoom.mk

Той подчерта, че България винаги е подкрепяла РС Македония за пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО и е поставяла въпроса за спазването на правата на гражданите, които публично се заявяват като българи или знаят своя български произход. Това е залегнало в резолюция на Европейския парламент от 2010 г. Във всяка резолюция, приемана от 2010 до 2016 г., е записано, че трябва да се спазват правата на гражданите с български етнически произход, припомни Ковачев.

„Македония остана единствената страна в Централна и Източна Европа, която продължи с доктрината, налагана след 1944 г. Останалите бивши комунистически страни преминаха през преосмисляне на историята. В Македония нямаше смелост да се преодолее идеологията, налагана с десетилетия от режима в Белград“, категоричен е Ковачев.

Той предупреди, че управляващите в РС Македония не трябва да разчитат на външен натиск, който да промени позицията на България относно започването на преговори на Скопие с ЕС. Вместо това Ковачев посъветва нашите македонски приятели да си свършат работата.

„Учудвам се, че в 2021 г. все още има хора, които очакват някой друг да им свърши работата. Съжалявам, че така мисли г-н Заев, че някой в Берлин, Брюксел или Вашингтон ще натисне България и ще свърши несвършеното от теб, но не за да изпълняваш Договора за добросъседство, да приемеш историята като обща история на двата народа, а не на Балканския полуостров, Османската империя, Европа и човечеството“, заяви евродепутатът.

България е уважаван член на ЕС и НАТО, показала е, че на нея може да се разчита. Подавали сме ръка на Македония в много трудни за нея моменти.

„Само да припомня, че през 2001 г. застанахме зад териториалната цялост и независимостта на РС Македония. Имаше други сили, които искаха да видят Македония разделена. Преди това бяхме дали и военна техника, за да не тръгне Милошевич срещу нея. По време на първото ни председателство убедихме нашите приятели от ЕС колко е важно Македония да стане част от ЕС. Едни от първите ратифицирахме договора на РС Македония за НАТО. Никой не може да обвини България, че работи за дестабилизация на региона или че имаме задни мисли. Не сме инвестирали и едно евро в кампания срещу Македония, напротив смятаме, че заедно по братски можем да решим проблемите, които са ни завещали другарите Тито, Живков и комунистите“, заяви Ковачев.

Той изрази надежда, че ще се върнем към положителната атмосфера от 2017 г. след подписването на Договора. За съжаление, днес Скопие погазва Договора в частта за Съвместната историческа комисия, която е призвана да работи само на базата на историческите документи от съответната епоха, а не въз основа на интерпретации и мултиперспективност.

„Надявам се да бъдем най-близки като Австрия и Германия, Румъния и Молдова, Гърция и Кипър. Всеки, който се идентифицира като етнически македонец, това е негово право, което никой не може да отнеме. По същата логика нямаш право да променяш на починали хора тяхната идентичност. Това е кощунство и погазване на паметта. Те не трябва да бъдат употребявани за пропагандна цел“, заяви Ковачев.

„Русия винаги е работила за това разединение. Нека не забравяме, че Русия забранява на младото Княжество България по всякакъв начин да подкрепи Илинденско-Преображенското въстание. Те заплашват България, че ще бъде нападната, ако подкрепи нашите братя, които работят за автономията на Македония и Одринско, които са останали след Берлинския договор в Османската империя. В сегашни дни Русия, за съжаление, използва възможността, където може да налее масло в огъня. Трябва да бъдем разумни и да не се подвеждаме нито от едната, нито от другата страна и да играем в политическите игри на Русия или Сърбия за разединение“, заяви Ковачев.

Според него няма нищо страшно в това да познаваме историята си. Това по никакъв начин няма да загрози македонската идентичност.

„Нека бъдем близки партньори в НАТО и в ЕС, но да не получаван младите европейци в Македония една фалшифицирана история. Никой не може да ме убеди, че това е европейска ценност. Ако истината е проблем, тогава не знам накъде вървим. Как е възможно лъжата да се смята за европейска ценности, а истината за нещо много лошо“, каза Андрей Ковачев. /БГНЕС