Ковачев към Никола Димитров: Вие сте лъжец! Защитавате културния етноцид от 1945 г.

Българският евродепутат Андрей Ковачев остро разкритикува поведението на македонския вицепремиер и министър по европейските въпроси Никола Димитров, който вчера обвини България във враждебна политика спрямо страната му.

Андрей Ковачев

Вчера в обръщения към есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург Димитров каза следното: "Българската политика спрямо Северна Македония не е в полза на приятелството, а на антагонизма...При нас няма нито една жалба за дискриминация на тази основа /българска, бел.ред./, нито жалба в Европейския съд за правата на човека".

"Запознат съм с други случаи, но те не са срещу нашата държава. Не знам, какви са тези обвинения, за които се говори в българското общество от страна на българските политици", каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

"Никола Димитров, явно защитавате тези, които унищожават майчиния език на стотици хиляди българи от Македония! Вие продължавате политиката на културен етноцид започна още през 1945 г", каза Ковачев и припомни: Едно от нейните официални узаконявания е през 1946 г., когато в Скопие е обявена заповед 2262 от 7 май: „…за последен път се нарежда да се унищожат всички надписи, названия и други означение на сградите, паметниците и църквите, на български език… Обръща Ви се внимание, че е желателно да направите същото и в най-скоро време да унищожите всички надписи на български език във всички църкви. Внимателно да се прегледат всички църкви и да се премахнат всички табели и плакати, които са закачени по църквите, както и всички предмети, които се намират вътре в църквите и са написани на български език. Същевременно се препоръчва на свещеничеството на Богослуженията, както в църквите, така и извън тях, да не смеят да четат Апостола и Евангелието, нито каквито и да са други молитви, на български език…“.

Според българския евродепутат "културна Европа не реагира срещу този фанатизиран поход за унищожаване на словото". "Въпреки тази тоталитарна политика, в комунистическа Югославия се намериха смели хора, които не разрушиха, а съхраниха някои български паметници. Вие сега се опитвате и тях да заличите. Вие лъжете най-безобразно и позорно затова, че нямало дискриминация срещу открито обявилите се за българи. Те са обект на заплахи, обиди и тормоз. Това са стотици хиляди граждани! Колко открити българи има в държавната администрация? НУЛА!!! Колко сърби има? Не Ви прави чест, че лъжете най-безсрамно!", каза още Андрей Ковачев. /БГНЕС

София / България