" />

Ковачев към РСМ: Преди 100 г. К. Мисирков разкри великосръбския план "Св.Сава"

Българският евродепутат и заместник-председател на ЕНП Андрей Ковачев припомни предупрежденията на Кръсте Мисирков от 1924 година срещу "натрапеното от сръбските националисти празнуване на свети Сава на поробеното македонско население". След 1945 г. властите в Скопие "считат Мисирков за основоположник на македонския литературен език и правопис".

Андрей Ковачев

През 1924 г. Мисирков пише следното за най-тачения светец от сърбите Св. Сава и опитите да наложат честването на светеца на българите в Македония:

"Понеже сърбите натрапиха празнуването на свети Сава и на поробеното от тях македонско население, на което е забранено празнуването на общобългарския празник св.св. Кирил и Методи и годишнината на Илинденското въстание, не е зле ний, македонците, да обърнем по-сериозно внимание върху личността и дейността на тоя сръбски "светец" и гордост на сръбското племе".

"Нито Сава, нито баща му Неманя, нито брат му Стефан Първовенчани, нито всички други сръбски крале-светци не са българи и не са от Македония. И затова ний македонците, не можем да се гордеем с техните дела."...По основаването на самостоятелна сръбска архиепископия, ние трябва добре да помним, че сръбската църква до тогава е била само една далечна, малокултурна и малоприветна епархия на Охридската архиепископия на цяла България и че следователно само от тогава сърбите почнаха самостоятелен духовен живот, когато пък Македония до тогава с векове е имала своя българска национална култура."

Кръсте Мисирков

Вчера македонският премиер Зоран Заев съобщи, че ще върне в учебните програми изучаването на сръбски език и култура в РС Македония. Зоран Заев обяви, че в училищата в страната се връща преподаването на сръбски език и култура за учениците от VI клас. В процес на одобрение е програмата за VIII и IX клас в общообразователните училища. В поздравлението си към представителите на сръбското малцинство в Северна Македония той подчерта, през 2007 г. управляващата тогава ВМРО-ДПМНЕ е лишила учениците от възможността да изучават сръбски език като избираем предмет.

Българският евродепутат и заместник-председател на ЕНП Андрей Ковачев е един от най-големите радетели за присъединяването на РС Македония към ЕС. През последните години той положи много усилия да убеждава европейските дипломати и комисари, че РСМ трябва да получи европейска перспектива. /БГНЕС