Ковачев: Кандидат-управляващите да бъдат по-конкретни в намеренията си към РСМ

Кандидат-управляващите обещават „незабавни преговори за изясняване на историческото ни минало с РС Македония, за да им дадем зелена светлина, за да се приобщи към Европа“, други пък, съвсем великодушно, „оставяне на историята на историците и незабавно отпушване на преговорите“. Изборите обаче минаха, вече готвят ново правителство и е време да бъдат малко поне по-конкретни в намеренията си.

Това написа евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев в профила си във Фейсбук, като отправи конкретни въпроси към кандидат-управляващите.

Разбираме, че за някои от колегите от Демократична България, „Има такъв народ” и „Изправи се, мутри вън”, „българската външна политика по отношение на Северна Македония е претърпяла пълен крах“, „тотално поражение“, „трета национална катастрофа“, „автогол от дузпа“ и други подобни апокалиптични картини.

Разбираме също, че кандидат -управляващите обещават „незабавни преговори за изясняване на историческото ни минало за да им дадем зелена светлина, за да се приобщи към Европа“, други пък, съвсем великодушно, „оставяне на историята на историците и незабавно отпушване на преговорите“. Не на последно място, разбираме че колегите са, всички и най-вече загрижени за дългосрочните български интереси.

Всичко това звучи прекрасно! Особено преди избори и особено, когато си далече от властта. Изборите обаче минаха, вече готвят ново правителство и е време да бъдат малко поне по-конкретни в намеренията си и да отговорят на следните въпроси:

https://www.facebook.com/1033168273/posts/10224111463267677/

Подкрепят ли българската Рамкова позиция за започването на преговори на Република Северна Македония от октомври 2019г. и последвалата декларация на Народното събрание?

Поставят ли някакви предварителни условия на македонската страна преди България да даде зелена светлина за начало на преговори? Ако не, ясно! Ако да, какви са тези услови? Какви дългосрочни гаранции за тяхното спазване от страна на РСМ?

Каква е формулата за официалния език на РСМ, който ще фигурира в преговорната рамка на ЕС? Признават ли „македонският език“?

Искат ли от страна на РСМ да признаят българските корени на езика и на населението живеело на територията на географска Македония в миналото? Каква е била етническата принадлежност бабите и дядовците на над 2 милиона съвременни българи с корени от Македония? Българи ли са били или етнически македонци? Какъв език за говорели – български или македонски?

Искат ли в учебниците по история, учениците в РСМ, да продължават с манипулациите и откровените лъжи, наследени от Титова Югославия? Децата да продължат да учат, че българите сме татари, окупатори, фашисти, че цар Самуил е македонски цар, че Гоце Делчев, Братя Миладинови или Натанаил Охридски са етнически македонци, говорили македонски език и борили се срещу България?

Съгласни ли са в РСМ да продължава говора на омраза, тормоза, привикването и преследването на хората изразяващи открито своята българска идентичност?

Съгласни ли са властите в РСМ да продължават да финансират сепаратистки организации в Пиринска Македония като ОМО Илинден, или лобистки организации като словенският институт ИФИМЕС имащи за цел да очернят България и българският народ?

Какво им е позицията по насилственото налагане на „македонска идентичност и език“ на българското население на Пиринска Македония от БКП и сатрапа Георги Димитров в периода след 1944г.?, пита още Ковачев. /БГНЕС