Ковачев: Кирил Петков действа като Пилат Понтийски

"Какво друго, освен промяна на вече заявената позиция на България, относно започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония може да бъде причина за свикване на нов Консултативен съвет по националната сигурност? Какво ново се е случило от предходното заседание на този съвет на 10 януари 2022г"?

Това каза българският евродепутат Андрей Ковачев по повод искането на премиера Кирил Петков президентът да свика Консултативен съвет по националната сигурност по въпроса за отношенията ни с РС Македония.

"Какъв е "огромният прогрес" от страна на Скопие по изпълнението на условията от Рамковата позиция на българското правителство от 2019г.? Къде е "огромният напредък" на историческата комисия?

Колко точно са "непрекъснатите и ежеседмични срещи между петте работни групи" и какви са реалните резултати от тях? Освен, разбира се, мимолетната самолетна линия София-Скопие", каза още Ковачев и подчерта: Или премиерът, наистина си вярва, че може да излъже и омагьоса всички останали партии, служби, президент и български народ, че през изминалите няколко месеца се е случило истинско чудо невиждано в отношенията ни със Скопие... Или е решил, че е дошъл моментът да си измие ръцете, като Пилат Понтийски и обясни на тези, на които е правил щедри и наивни обещания, че за съжаление, въпреки неговото желание, промяна на позицията на България не може да има заради "лошите". А лошите, в неговите очи, са явно мнозинството българи, които искат справедливо, а не компромисно решение. /БГНЕС