Ковачев: Мицкоски е спял пред истината

Вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщава в броя си от 11 май 1903 г. за смъртта на българския революционер Гоце Делчев. Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ остава сляп за тази информация, публикувана в едно от най-авторитетните в света издания.

Неговите манипулации предизвикаха острата реакция на евродепутата и заместник-председател на ЕНП Андрей Ковачев.

„Изумен съм от нивото на комплексирани политици край Вардар, които мислят, че доказват „македонската етническа идентичност на Гоце Делчев, чрез споделяне на дописката от 26 май 1903 г., където пише, че е убит македонски лидер“, написа в социалната мрежа Ковачев.

Той припомня, че „само две седмици преди това, на 11 май 1903 г., същият вестник пише, че е убит български революционен лидер“.

„Към онзи момент е всеизвестно на цял свят / и политиците в Скопие го знаят, но лъжат за политически облаги/, че под думата македонски се разбира географско обозначение, а не етническо. Македонци са всички живеещи в географската област Македония – етнически българи, турци, гърци, албанци, власи и т.н. Жалко е, че продължават с тези смехотворни „доказателства“ и допринасят за още повече омраза и разделение“, заявява Ковачев.

Той посочва, че в РС Македония това наричат „европейско поведение“.

„Голяма разлика между сегашната власт и опозицията няма. Състезават се кой по-голяма лъжа да каже и повече омраза към България да генерира, за да спечели някой и друг процент отгоре. А, да не забравя, България е виновна за всичко. Лошата България, която е лоша независимо какво прави – 30 години беше добра и помагаше във всичко – много лошо, сега си позволява да поставя условия, много лошо“, подчертава Ковачев, който е един от най-големите познавачи на македонския въпрос в Европейския парламент. /БГНЕС