Ковачев: Мицкоски е шампион по антибългаризъм, действа като сърбоманските четници

„Докато Зоран Заев, Стево Пендаровски и Никола Димитров обикалят европейските столици, оплаквайки се срещу България, Християн Мицкоски настоява директно за анулиране на Договора за добросъседство. Истината е, че той, а и неговият предходник, Никола Груевски, винаги са били против и самото негово подписване“. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-големите познавачи на македонския въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

„Дълго време имах някаква дилема кой от двамата е по-големият българофоб, но отдавна вече знам, че в това състезание има ясен победител и това не е беглецът в Будапеща. На Мицкоски трябва да му се признае, че за разлика от много други тамошни политици, които едно говорят на четири очи, друго пред медиите, е, че той е много ясен, точен, прецизен, искрен и последователен... в своята омраза към всичко българско. Истински шампион по антибългаризъм! Злите езици биха намерили еквиваленти само сред сърбоманските четници от началото на 20-ти век, срещу които се е борило ВМОРО“, добави Ковачев.

Повод за неговия коментар е интервю на Мицкоски, в което той призовава за анулиране на Договора за приятелство и добросъседство, който подписаха през август 2017 г. премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Договорът е от ключово значение за евроатлантическата интеграция на РС Македония. В интервюто си Мицкоски използва обидни квалификации към нашата страна, наричайки я „източен съсед“, „руско княжество“ и др.

„Защо е тази омраза и ненавист? Как може да носите буквите ВМРО и да мразите това, което всички основатели и революционери от Организацията са били в миналото - българи? И друго, на какво се надява "войводата" от българска страна с подобна демонстративна омраза?“, риторично пита българският евродепутат.

„Колега Мицкоски, на фона на Вашата антибългарска омраза, всичко - включително и лицемерието, лъжите, шикалкавенето, дребната тарикатщина и неизпълнение на Договора, ще изглеждат по-малко лошата алтернатива не само за България и за ЕС, но и за македонските граждани. Да, Вие сега ще трупате проценти, разпространявайки омраза към България, но това няма да бъде в полза на Македония, а само на Вашия егоизъм“, категоричен е Андрей Ковачев. /БГНЕС