Ковачев: На Заев му липсва смелост, за да изпълни Договора с България

На 17 ноември явно няма да се стигне до решение за започване на преговори на РС Македония с ЕС. Не бих нарекъл това вето, а по-скоро отлагане. Това заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП.

„Отлагане на процеса, но всичко зависи от Скопие. Ако решат да променят мнението си, да спрат с фалшификациите на историята и спрат с езика на омразата, тогава ще имаме друго решение. Но е малко вероятно това да се случи в следващите дни“, уточни Ковачев, който не се ангажира със срок, кога може да се намери решение.

Българският евродепутат не изключи началото на преговорите на РС Македония да започне по време на някое от следващите председателства на ЕС през 2021 г.

Ковачев подчерта, че в нашата позиция не се е променяла през годините. Македония е имала цели 3 години след подписването на Договора, за да промени политиката си.

„В Договора е записано, че ние имаме обща, а не споделена или паралелна история, както настояват македонците. Няма от какво да се страхуват и бягат от истината. Признаването на историческата истина няма да промени тяхната съвременна идентичност“, подчерта Ковачев пред телевизия „БГ он еър“.

Според него не е европейска ценност да искат от нас да приемем лъжата и манипулацията. „Не могат да ни казват, че има две истини. Тук не става дума за древна история, където може да има различни интерпретации, а за нова история, където има достатъчно източници и документи“, добави Ковачев.

„Помогнахме изключително много, за да бъде член РС Македония на НАТО. Предоставяме нашия опит, за да бъде член РС Македония на ЕС. Ние спазваме член 2 на Договора. Без нашата помощ нямаше да има и Договор от Преспа с Гърция, това се признава от премиера Зоран Заев“, посочи Ковачев.

„Ние искаме да помогнем на нашите най-близки хора от РС Македония да станат членове на ЕС. Ние ще помагаме на РС Македония, независимо кой е на власт. Важно е той да извърви важните крачки. Ние не приемаме политиката на предишния премиер Никола Груевски, който започна процеса на антиквизация и изгради много паметници на български герои, но ги представяше като борци срещу България. Това не можем да приемем. Заев направи реални стъпки, които не направи Груевски, като подписа двата договора с България и Гърция. Сега като че ли му липсва малко смелост и кураж да изпълни Договора с България“, категоричен е Ковачев. /БГНЕС