Ковачев: Ще поставя пред Еди Рама въпроса за подобряване на инфраструктурата в населената с българи Гора

По време на срещата си с премиера на Албания Еди Рама ще повдигна въпроса за подобряването на лошата инфраструктура в населените с българи райони в Гора. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев пред БГНЕС.

Ковачев е на посещение в областта Гора, където живее българската общност.

„Утре на моята среща с премиера Еди Рама ще повдигна въпроса за подобряване на инфраструктурата. Има някаква вероятност за проект, който да е финансиран от ЕС, за свързване на косовски села от другите страна на границата със селата, където живее българската общност“, каза той.

Ковачев беше придружен от посланика ни в Тирана Ивайло Киров и консула Благой Петров, който се намира постоянно в контакт с нашите сънародници в „Страната на орлите“.

Българската общност в Албания живее в областта Гора, която е изключително изолирана от останалия свят, защото се намират на високо в планината без асфалтиран път. Там живеят над 3000 души, голямата част от тях се самоопределят като българи.

„Те очакват подкрепа както от албанската, така и от българската държава за техните нужди. Основен проблем е лошата инфраструктура. Те търсят възможности да получат образование, както и да получат българско гражданство“, обясни Ковачев, отговаряйки на въпрос на БГНЕС какви са основните нужди на българите в Гора.

По-рано днес Андрей Ковачев се срещна с президента на Албания Байрам Бегай, с когото са обсъдили двустранните отношения с акцент Коридор №8. „Обсъдихме започването на преговорите за присъединяване на Албания към ЕС, както и двустранните ни отношения. Препотвърдих нашата подкрепа за европейската интеграция на страната. Голям потенциал за развитие имат и нашите двустранни отношения в области като сигурността, икономиката, инфраструктурата, туризма. Особено Коридор номер 8 представлява огромен интерес за целия регион“, заяви Ковачев.

Той е благодарил на президента за доброто отношение към българите в Албания. /БГНЕС