Ковачев: Вархели потвърди, че добросъседството е основен критерий за ЕС

Няма логично обяснение, защо след като Албания е покрила всички критерии и има единодушие в Съвета за това, тя не започне преговори за членство в Европейския съюз. Това би било един много положителен знак за целите Западни Балкани.

Това заяви пред БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-добрите познавачи на региона.

Европейската комисия представи на 19 октомври годишните доклади за напредъка на шестте страни от Западните Балкани. В тях тя прави анализ на напредъка на тези държави през последната година. Тук е важно да се подчертае, че решението дали една или друга страна може да започне преговори се взима не от Комисията, а от Съвета с пълно единодушие. В момента такова единодушие има само за Албания. Андрей Ковачев е поставил въпроса, защо Тирана не започне веднага преговори, с което ще се изпрати един положителен сигнал към региона.

„Така и не получих логично обяснение, защо ако в Съвета има единодушие за Албания, междуправителствената конференция с нея не започне веднага“, каза той.

От отговорите на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели стана ясно, че добросъседските отношения са част от условията за стартирането на преговори с ЕС. Той твърдеше също така, че РС Македония и Албания са изпълнили всички критерии.

На втория въпрос дали добросъседството е критерий, неговият отговор беше да. Но РСМ както знаете не е покрила все още този критерий и не е отбелязала достатъчно голям напредък при реализирането на Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 г., припомни Ковачев. Добросъседството не е изпразнено от съдържание понятие за ЕС. То е залегнало и в заключенията на Съвета от март 2020 г. и е част от Копенхагенските критерии.

В същото време Вархели е заявил на Ковачев, че няма желание на част от страните в Съвета Албания и РС Македония да бъдат разделени по пътя им за ЕС.

„Тук искам да направя веднага уточнението – желая РС Македония да напредне най-бързо към ЕС. Това винаги е била наше желание РСМ да стане част от ЕС, но както заявих на заседанието – без наследството на Тито и на комунистическата диктатура. Това наследство няма място в ЕС. То е свързано с много омраза, с много дискриминация, обиди, репресии. Те нямат място в ЕС. Както обясних на колегите не става дума за някакъв банален исторически диспут или за двустранен въпрос, става въпрос за основни човешки права“, подчерта Андрей Ковачев.

Той още веднъж подчерта, че поддръжник и помощник на всички страни от Западните Балкани за присъединяване.

„Това не е тайно, а явно. Винаги съм го заявявал и винаги съм работил за европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани. Тази интеграция включва преодоляването на разделението от миналото. С думите си Оливер Вархели само потвърди нашата координация в полза на всички държави от Западните Балкани, и особено в полза на РС Македония, която трябва да извърви своя път към европейска интеграция възможно най-бързо“, каза още Ковачев. /БГНЕС