Ковачев: Заев повтаря обещания, истината не е загуба, идентичността не е проблем

Македонският премиер Зоран Заев винаги говори с голям оптимизъм и голяма надежда, дано да е искрен, но до днес няма почти никакви резултати. България стриктно ще спазва позициите си. От Скопие зависи започването на преговори с Европейския съюз. Това заяви в специално интервю за БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев, който е един от горещите привърженици в целия ЕС за членството на Македония в евроатлантическите структури.

Андрей Ковачев призова македонците да бъдат смели и да приемат историческата истина

В интервю за македонската национална телевизия премиерът Зоран Заев заяви снощи, че неговата страна е готова да преговаря по въпроса за Гоце Делчев.

„Зоран Заев винаги говори с голям оптимизъм и голяма надежда, че всичко ще бъде наред. Дано да е искрен, но той е говорил това още преди няколко години, когато подписахме Договора без почти никакви последици. Не мога да разбера, защо той смята, че ако приемем историческата истина за Гоце Делчев, че сам се е определял като българин, това ще е загуба за тях. Че по някакъв начин едната страна ще загуби от истината. Това е неразбираемо. Съвременната македонска идентичност и държавност не може да се изгражда на отричането на всичко българско, на налаганата по времето на Тито митология и лъжа“, категоричен е Андрей Ковачев.

„Зоран Заев и други македонски политици казват, че ако приемем истината, това ще е поражение за нас. Тук се корени основният проблем. Те приемат, че историческите факти са поражение за настоящето и за бъдещето. Те казват, че ако ние приемем това, България ще победи и ние ще трябва да се откажем от Гоце Делчев. Ние им казваме: напротив той е и ваш. Не само, че не трябва да се откажете, а трябва още повече да го славим заедно. Всички революционери и възрожденци от XIX и началото на ХХ век са наши общи. Ние сме общи наследници на тези хора както в България, така и в днешната Република Северна Македония. Нито искаме те да се откажат от тях, нито по някакъв начин да играем на победени и победители. Не можеш да загубиш от истината и признаването на историческите факти. Никой не отрича правото на съвременните македонци да бъдат такива каквито се чувстват и да говорят на език, както искат да го дефинират“, добави той.

Зоран Заев с поредно обещание за разрешаване на всички спорове

„В Македония нямат желание за напредък, докарват го само на приказки. Обещават да решат проблемите в бъдеще, а от нас искат да продължим с безрезервната подкрепа“. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев по повод на декларацията на македонското външно министерство за отношенията с България. В нея новото ръководство на македонското външно министерство заявява, че чрез Договора между двете страни ще бъдат разрешени всички исторически спорове.

На 1 август 2017 г. в Скопие бе подписан Договора за добросъседство и приятелство от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Този документ предвижда създаването на смесена научна Комисия по историческите въпроси, която да разреши спорните проблеми от общото ни минало, основано на исторически документи от съответната епоха.

Вместо това 3 години по-късно виждаме нежеланието на македонските участници в Комисията да изпълнят Договора в тази точка.

„Винаги сме подкрепяли Македония, продължаваме да я подкрепяме, но също така искаме да се изпълнява Договора, но не защото искаме да наложим нашето виждане на нещата, а защото това е справедливо и отговаря на истината и по този начин почитаме паметта на нашите предшественици“, подчерта Ковачев.

Българските власти, включително той самият, многократно са призовавали тя да заработи отново. „Тя не спря работа по вина на България през ноември 2019 г., а по тяхно желание, което е необяснимо. След като комисията не е политическа, а академична какво общо има това с предстоящи избори /в Македония те вече се проведоха в средата на юли, след като бяха отложени заради пандемията от коронавирус – бел.ред./. Оказва се, че тези пауза в работата на Комисията е вече почти година. От ноември до сега Комисията не работи. Пандемията от коронавирус също не е аргумент, защото правителствата работиха през този период. Няма никакви технически аргументи за това комисията да не работи. Има нежелание тя да не работи както от страна на македонските учени, така и от техните политици“, каза българският евродепутат.

Драги Георгиев твърдеше през август 2019 г., че не трябва да се бърза с работата на комисията

„Ако те съберат смелост за истината, ще можем да вървим заедно напред като най-близки страни и хора. Жалко е, че те бягат от темата. Нещо повече те твърдят, че ние искаме да променяме тяхната съвременна идентичност и книжовна норма, на която говорят, което не отговаря на истината. Многократно сме заявявали, включително пред премиера Зоран Заев и бившия външен министър Никола Димитров, че не става въпрос за настоящите реалности, става въпрос за интерпретацията и по-точно за лъжите от миналото, за лъжите от Титовия режим“, каза българският евродепутат от Европейската народна партия.

Ковачев заяви, че след обявяването на независимостта на Македония на 8 септември 1991 г., в България е съществувала надежда, че там ще превъзмогнат югоносталгията и всичко, което е свързано с отричането на българския корен на местното население в географската област Македония.

„Това се случва много трудно или почти няма желание да се случи. Един от темелите /стълбовете – бел. ред./ на сегашната македонска държавност е АСНОМ, партизаните и комунизма. Това означава на практика, че антибългарската теза продължава да бъде стълб на тяхната държава. Трябва смелост, за да се преодолее“, категоричен е Ковачев.

На въпрос какво би предприела България в тази ситуация, Ковачев припомни, че има приета рамкова позиция и гласувана в НС декларация, подкрепена от всички партии. „България ще спазва тази декларация и позиция. Ако няма осезаем напредък и в работата на все още неработещата академична комисия по историческите въпроси, те няма как да имат подкрепата и съгласието на България за одобряване на рамковата позиция на ЕС, което е предпоставка за свикването на първата междуправителствена конференция“, заяви Ковачев.

Това означава, че преговорите между Европейския съюз и Република Северна Македония не могат да започнат.

Той припомни, че България подкрепи безрезервно Македония за НАТО. Не сме поискали нищо в замяна, защото смятаме, че Македония трябва да бъде част от нашето геополитическо пространство.

Андрей Ковачев отказва да приема аргумента на македонската страна, че е необходимо време, за да узрее обществото за истината и да започнат да четат историческите документи, от които става ясно, че Гоце Делчев се е определял като етнически българин – роден в българско семейство в Кукуш, учил в българско училище в Солун, учил Българското военно училище, а след това се е борил за автономия на Одринско и Македония в рамките на Османската империя.

„Митологията, която е създадена след това, е част от комунистическата идеология, която нашите македонски приятели трябва да преодолеят. Ние в България също се сблъскваме с тази митология. В по-малките градове има много улици, носещи името на Георги Димитров - един от основните престъпници и виновници за предателството, което БКП извършва спрямо нашите сънародници“, припомни Ковачев.

Но той подчерта, че у нас това комунистическо наследство не е част от официалната политика и дори е осъдено със закон, докато в Македония е обратното.

Стево Пендаровски подведе македонците, че комисията е имала онлайн заседание

„При нас има закон за обявяването на комунистическия режим за престъпен, докато там режимът е основа върху, която изграждат своята идентичност и не желаят истината“, подчерта евродепутатът.

Едновременно с това Ковачев смята, че трябва да се отнасяме с огромно уважение към самоопределението на всеки един човек. Трябва да уважаваме избора на хората, които се определят като македонци и смятат своята норма за македонски език. „Моето мнение е, че това е тяхно право. Трябва ясно да кажем, че никой няма право да заявява на някой как да се чувства. Но също така няма и право да променя етническата принадлежност на починали хора“, категоричен е Андрей Ковачев.

Трябва да гледаме реалностите, но те трябва да вървят пакет с миналото.

„Историческото минало със сегашните реалности ще ни доближат един до друг и се надявам да бъдем най-близки държави, които да си помагат във всичко и ще се подкрепят без омраза. Оставането на фалшификациите от миналото води до тези неразбирания“, заяви той.

„В началото започнахме много положително, бързо подписахме Договора за добросъседство, но за съжаление тази огромна надежда, която имахме в началото много бързо се изпари. Не се направи много за привличането на български инвестиции. По въпроса за съвместната комисия – изключително малък напредък и то свързан само с неща, които са много далеч в миналото. Това обаче е абсолютно недостатъчно. Искаме да стъпим върху историческите факти, както и записано в Договора и върху истината“, обобщи Ковачев. /БГНЕС