Ковачевски: България използва въпроса с РСМ за вътрешнополитически цели

Гражданите на Република Северна Македония не могат да бъдат държани заложници в очакване на дати на всяка следваща среща на върха на Европейския съюз. Излизането на партията на Слави Трифонов от правителството в България е вътрешен въпрос. Обменяхме идеи с България как да се вдигне ветото. България непрекъснато инструментализира въпроса с РСМ и го използва за вътрешнополитически цели. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски след срещата на върха по инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид.

„Излизането на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" от правителството в България заради Северна Македония е вътрешен въпрос на България, а ние сме държава, която е изградила международни и вътрешни отношения на най-високо европейско ниво и е надежден партньор, което е основно условие за успех на преговорите“, каза Ковачевски. „Във всички преговори има минимално изискване, за да бъдат успешни, и това е конфиденциалността на преговарящите... Ние сме държава, която има министерство и министър на външните работи, вицепремиер по европейските въпроси, обменяхме идеи със съседна Република България, за да се вдигне ветото и да се постигне устойчиво споразумение, основано на европейските ценности, принципите на запазване на достойнството и принципите на добросъседски отношения, в чийто дух имаме сключен Договор за добросъседство, на основата на който са изградени отношенията с Република България“, допълни той.

От друга страна, добави Ковачевски, в нито един момент не сме инструментализирали въпроса за преговорите с България и членството в ЕС, едностранно не го политизирахме и не го използвахме като правителствена коалиция за вътрешнополитически цели.

„За разлика от другата страна, която непрекъснато инструментализира този въпрос, използва го за вътрешнополитически цели, след цели пет месеца ние като държава все още сме отворени за разговор с посредничеството на ЕС и председателството на ЕК, защото сме доверен партньор както за съседите, така и за ЕС“, каза премиерът. „Ние сме единствената държава, която в съответствие с конституционния си ред гарантира, че индивидуалните права на самоопределение се упражняват колективно, държава, която има Министерство на правата на общността, която има агенции за употреба на езиците и редица други държавни институции, които се грижат за правата на малцинствата“.

„През последните пет години като държава“, подчерта премиерът Ковачевски, „ние доказахме, че можем да разрешим всички отворени въпроси със съседите си. Преспанското споразумение е в основата на нашата международна политика“. /БГНЕС