Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ няма да има министри в техническото правителство без да го подкрепи

Постовете в предстоящото техническото правителство, които по закон принадлежат на опозицията, трябва да останат празни, докато ВМРО-ДПМНЕ не гласува "за" този кабинет.


Това заяви днес македонският премиер и председател на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС.

Той призова бъдещия мандатоносител Талат Джафери да направи кабинет, в който постове на министри и зам.-министри, предвидени за опозицията, да бъдат поети от представители на ВМРО-ДПМНЕ, едва след като те гласуват в подкрепа на правителството.

"Когато човек участва в едно правителство, той първо трябва да го подкрепи. В света няма опит и пример за политическа партия, която да участва в правителство и да не го подкрепя. ВМРО-ДПМНЕ, в съответствие със закона, както и всички останали политически партии, които са призовани да имат министри в техническото правителство, трябва да предложат своите кандидати и да гласуват "за". Ако ВМРО-ДПМНЕ реши да не гласува, тези места трябва да останат празни“, заяви Ковачевски.

В коментар за изявлението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че неговите министри в техническото правителство няма да присъстват на заседанията, Ковачевски каза:

"Кабинетът е изпълнителен орган и неговите членове трябва да бъдат ангажирани през целия ден, за да могат да изпълнят своите задължения".

Македонският министър-председател смята, че страната се нуждае от европейска коалиция, която да осигури европейско бъдеще без несигурност и изолация, каквито имаше по време на 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

„ВМРО-ДПМНЕ, за съжаление, отново няма перспективна концепция", подчерта Димитър Ковачевски.

БГНЕС припомня, че коалиционните партньори на СДСМ от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) предложиха Талат Джафери за нов "технически" премиер през последните 100 дни преди изборите, съгласно т.нар. договор от Пържино и споразумението за коалиционно управление между двете партии. Премиер за пръв път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец, след като първо Ковачевски подаде оставка.

СДСМ предложи Йован Митревски да бъде новият председател на парламента.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април, а вторият тур на президентските и парламентарните избори на 8 май. Според предвидените срокове изборите ще бъдат обявени най-късно на 28 февруари, а техническото правителство трябва да бъде сформирано до 28 януари./БГНЕС