Ковачевски благодари на Варадкар за подкрепата по пътя към ЕС

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски проведе среща на четири очи с ирландския си колега Лео Варадкар в рамките на официалното си посещение в страната, което е и първото посещение на ирландски премиер в Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

След срещата на четири очи се проведе двустранна среща между македонската и ирландската делегация, на която присъстваха македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич, министърът на отбраната Славянка Петровска и министърът на информационното общество. и администрацията Азир Алиу.

На срещата беше приветствана тридесетата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни и беше подчертано, че въпреки географското разстояние съществува добро ниво на политически диалог.

Подчертана бе необходимостта от засилване на икономическото сътрудничество, особено в областта на информационните технологии, телекомуникациите, производството на биологични храни, енергетиката и туризма.

По време на срещата министър-председателят Ковачевски благодари за силната и гласна подкрепа на Ирландия за Северна Македония по пътя към ЕС, която е непрекъсната от момента на подаване на молбата ни за членство в Съюза по време на ирландското председателство на ЕС през 2004 г.

Съвместно беше подчертано, че разширяването на ЕС е стратегически въпрос и въпрос на сигурността, който е от решаващо значение в този сложен и несигурен геополитически контекст за европейския континент.

Двамата премиери заявиха, че бъдещето на Скоипие трябва да се издигне над всички политически и идеологически различия, поради което от всички политически участници се очаква проактивност по отношение на изпълнението на поставените цели по пътя към ЕС.

Беше призната ролята на Северна Македония като фактор на стабилност и сигурност в региона и в по-широк план в европейската рамка, което беше изразено като още един силен аргумент за осигуряване на европейската перспектива на страната./БГНЕС