Ковачевски и Османи откриха 30-ия Съвет на министрите на ОССЕ

Македонският министър-председател Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи, настоящ председател на ОССЕ, откриха 30-ата юбилейна министерска среща на организацията, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие Димитър Русков.

Делегации на повече от 60 държави участват във форума на Организацията за сигурност и сътрудничество.

Буяр Османи откри Съвета на министрите и изрази надежда, че делегациите ще изберат следващия председател на организацията, който почти сигурно ще бъде Малта.
„Историята ще оцени делата ни. Борим се за справедливо и конструктивно бъдеще на ОССЕ. Условието за консенсус при вземане на решения често е използвано като инструмент за интересите на отделни държави, а не за колективното благо“, добави Османи.
Той предупреди, че през последните месеци диалогът е бил заменен от разделението и настоя, че Украйна „заслужава мир и войната да спре“.

Димитър Ковачевски и Буяр Османи

От своя страна министър-председателят Димитър Ковачевски каза, че е било трудно да се предвидят предизвикателствата, пред които РСМ ще се изправи, докато председателства ОССЕ.
„Системата за сигурност беше поставена пред тест заради руската агресия срещу Украйна. Тя е нечестна и несправедлива. Никой не можеше да предвиди тежката ситуация в геополитиката, когато станахме председатели. Тези проблеми най-много ги усетиха украинските граждани. Военната агресия на Руската федерация продължи с пълен интензитет и разрушителни последици. Доказвайки своята виновност. Всеки ден са изгубени животи, това е директен пример за нарушаването на наредбата на ООН, международното право, хуманността и ОССЕ. Украинците заслужават мир и войната да спре“, каза той
Ковачевски допълни, че главният приоритет на председателството на РСМ е бил подкрепата за Украйна, но и усилията за решаване на замразените конфликти - Кавказ, Приднестровието, Косово.
„Централен приоритет на нашето председателство беше и все още е подкрепата за Украйна и нейния народ. Също така се обръщаше внимание на замразените конфликти в региона – Приднестровието, Нагорни Карабах, кризите в Косово и Близкият Изток“, заяви той пред събралите се представители в ОССЕ.
„ОССЕ може да донесе значима промяна. Организацията е инструмент за дипломация в условията на криза“, каза още той, като уточни че Скопие е било изправено пред същите трудности след разпада на Югославия.
Димитър Ковачевски отбеляза, че единственият път напред е диалогът между държавите.

Сергей Лавров

Председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Пиа Каума посочи, че все още има нерешени проблеми в Западните Балкани, Европа и Азия.
Ролята на ОССЕ е по-важна от всякога. Трябва да подкрепяме Украйна с всички възможни средства.
ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България. Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани - предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори. /БГНЕС