Ковачевски: Парламентът ще реши за френското предложение

Парламентът ще реши дали РС Македония ще започне преговори за членство в Европейския съюз /ЕС/.

Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски след срещата си в Скопие с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БГНЕС.

Ковачевски съобщи, че правителството ще изпрати до народните представители европейското предложение, двустранния протокол и още един документ.
Според него това ще стане след като приключат политическите консултации.
"Мишел беше много ясен, че може да започнем веднага преговори... Парламентът в крайна сметка ще реши дали ще започнем преговори и какви решения ще вземе по този въпрос", каза още Ковачевски.
На днешното правителствено заседание френското предложение не е обсъждано и всеки гражданин на страната може да го види, защото то е публично.
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски изрази благодарност към Европейската комисия за европейското предложение за преговорната рамка като основа за започване на преговори за членство в ЕС. Отчете, че предложението е съгласувано със защитата на държавните интереси в спора с България. "Отговорно защитаваме националните интереси в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите граждани да живеят достойно, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста формулировка за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата идентичност. Никой няма да може да асимилира македонския народ", каза Ковачевски.
Като труден, но откровен определи разговора си с премиера на Северна Македония председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той заяви, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в Европейския съюз (EС).
Той посочи, че принципът на добросъседски отношения е основен принцип в ЕС, който важи за всички държави от Западните Балкани. "Никога не сме били толкова близо, македонците имате историческия шанс да кажете „да“ на преговорите, „да“ на ЕС, “да“ за нашите деца. Реформите в страната ще ви доближат до ЕС, ще осигурят просперитет и стабилност. Може да разчитате на нашето уважение и лоялност. Само заедно може да се справяме с предизвикателствата и да решим най-големите пречки", завърши изявлението си Мишел.
През последните дни в столицата Скопие има протести срещу европейското бъдеще на страната. Тълпата скандира антиевропейски и антибългарски лозунги, съдържащи обиди и ругатни. Така например един македонски „интелектуалец“ нарече „Европа ку..а“ и сравни Макрон с маршал Петен. Тази вечер също се очаква да има протест. /БГНЕС