Ковачевски: При преговорите с България имах чувството, че ми прерязват корема с нож

При преговорите с България македонският премиер Димитър Ковечевски е имал чувството, че някой му реже корема с нож, предаде репортер на БГНЕС.

"Аз лично споделям чувствата на всички македонски граждани по отношение на коментарите и изявленията, които достигаха до нас в предишния период - докато се водеха преговорите с България. Става въпрос за усещане при проговорите, че все едно някой ви реже корема с нож", каза Ковачевски пред местната телевизия "24".

По отношение на създаването на български сдружения в РСМ Ковачевски каза следното: За 4-ти път аз осъждам използването на имена от най-тъмните времена на европейския континент, но и в света, а това е времето на фашизма. Това не допринася за добрите отношения със съседите. Те нанасят обида на чувствата на гражданите и по специално на евреите.

Според него лицата, които създават тези сдружения "имат финансов интерес и целят влошаване на отношенията и това става през последните няколко години". Ковачевски призова Централния регистър и Министерството на правосъдието да анализират цялата документация около регистрацията на всички български дружества на територията на страната.

БГНЕС припомня, че по време на официалното откриване на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид на 7-ми октомври имаше протест, а част от участниците хвърляха камъни и яйца срещу сградата, където се помещава клуба. Сред протестрищите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. /БГНЕС