Ковачевски: Трябва да развием Западните Балкани в енергийна сила

„Регионалното сътрудничество е единственият начин да се преборим с кризата и да изградим енергийна независимост“, заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски. "Това е възможност да се използват ресурсите на зелената енергия, с които разполагат Балканите и да развием региона в енергийна сила", допълни той на пресконференция в Белград с лидерите от Западни Балкани.

Представители на престижни норвежки компании в областта на енергетиката също участваха в Конференцията. Дискусията беше фокусирана върху перспективите на инвестициите във водната, слънчевата и вятърната енергия.

„Имайки предвид големината на инвестициите е нужно да има регионално сътрудничество, защото нито една страна не може сама да се справи. Предстои тежка зима, но със солидарност по-лесно ще се справим с нея“, продължи Ковачевски.

Той посочи, че страните от региона нямат лукса от голям финансов излишък, като например Норвегия и призова монархията да инвестира повече в Северна Македония и на Балканите. /БГНЕС, МИА

Белград / Сърбия