Ковид дърпа надолу Байдън в зимата на гражданското недоволство в САЩ

Джо Байдън обеща да „следи науката“, когато пое президентския пост от Доналд Тръмп, но година по-късно регистрираните новозаразени, пропуските в доставката на тестовете и упоритата резистентност към ваксините превърнаха една от политически силните страни на неговото президентство в нарастващ риск за него, пише АФП.

Данните от сряда, които сочат най-големия досега брой новозаразени с вируса - 265 427, подчертават импотентността на Байдън срещу мутиращия вирус.

Добрата новина, скрита зад страшните цифри, е, че щамът Омикрон, който е причина за новия скок, вероятно е много по-малко смъртоносен от предишните щамове.

Посочвайки 126-процентно увеличение на случаите в САЩ, в сравнение с само 11-процентно увеличение на хоспитализациите, висшият правителствен експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи нарече данните „окуражаващи“.

„Не бива да ставаме самодоволни“, каза той пред репортери, и допълни, че „всички индикации сочат към по-леко прекарване на Омикрон“.

Продължаващата несигурност и бързото разпространение на вируса обаче вече бяха достатъчни, за да всеят хаос, като същевременно нанесоха и непоправими щети по политическия образ на Байдън.

От страх, че болниците ще бъдат претоварени, авиокомпаниите отменят стотици полети в един от най-натоварените периоди на годината; отлагат се и ключови спортни мачове, а всичко това поставя демократа Байдън пред тежката зима на гражданското недоволство.

Всичко това го отдалечава и на светлинни години от надеждата, която той вдъхна при встъпването си в длъжност преди 11 месеца. Тогава обещанията му бяха да бъде предвидим президент и да постави пандемията под контрол. Така, с вирус, поставен уж под контрол, Байдън дори се осмели да обяви 4 юли за ден на независимост от Covid-19.

Сега, заради пристигането на щама Делта през лятото и на Омикрон през зимата, рейтингът на Байдън се срива главоломно, като той вече отбелязва рекордно ниско одобрение от 40% и неодобрение от 52%. /БГНЕС