КОВИД смъртността е два-три пъти по-висока от официалната

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че реалният брой смъртни случаи коронавирусната пандемия може да бъде два или три пъти по-висок от официалната статистика.

"Вероятно сме изправени пред значително подценяване на общия брой (смъртни случаи), пряко или косвено причинени от коронавируса", цитира агенцията говорител на СЗО.

Според годишния доклад на организацията за световната здравна статистика общият брой на смъртните случаи от пандемията през 2020 г. е достигнал поне 3 милиона души, което е с 1,2 милиона повече от официалните данни за този период, посочва агенцията.

Самира Асма, помощник-генерален директор на СЗО за данни, анализи и оценки, заяви по време на видеоконференция, че като се има предвид нарастващата честота в Латинска Америка и Азия, общият брой на смъртните случаи "наистина може да бъде два или три пъти по-голям" от статистическите данни .

На въпрос за мащаба на предотвратимата смъртност по време на пандемията, Асма каза, че това може да е около 6-8 милиона души по света. Както някои от смъртните случаи са настъпили при хора, които на фона на пандемията не са получили необходимото лечение за други заболявания. Според официалните данни от началото на пандемията на коронавирус в света са заразени около 165,6 милиона души, над 3,4 милиона са починали. /РИА Новости