Кой ще спечели Истанбул – сърцето на центъра на света

Неотдавнашни проучвания предвиждат рекордно висока избирателна активност за изборите за кмет на Истанбул на 23 юни, което ще бъде в полза на Бинали Йълдъръм.

Повторните избори за кмет на Истанбул са този уикенд. Телевизионният дебат между кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу и Бинали Йълдъръм приключи без ясен победител, нито един от кандидатите не можа да надвие другия. Форматът на дебата принуди двамата кандидати да избегнат какъвто и да било риск, който би могъл да предизвика потенциална комуникационна криза само няколко дни преди изборите. По този начин, избирателите, особено колебаещите се, не можаха да намерят начин да преодолеят объркването си дали този път да отидат до избирателните урни. Последното проучване показва, че броят на колебаещите се избиратели е намалял от 5,5% на 3,4%. Така, неотдавнашна анкета, проведена от изследователския център ORC, показва, че избирателната активност ще бъде по-висока, отколкото при предишните избори на 31 март – 84,6%. Според изследователската компания този път избирателната активност ще бъде около 88-89%; по този начин процентът на участие на 23 юни трябва да бъде най-малко с 4% по-висок от този на 31 март. "Има няколко причини за това увеличение на избирателната активност", заяви президентът на ORC Мурат Пьостеки, чийто екип предвиди най-близки до реалните резултати в анкетите и прогнозите си през март. Подчертавайки определящата роля на избирателната активност в окончателните резултати, Пьостеки заяви, че въз основа на последните си проучвания увеличението на хората, които този път ще отидат в избирателната урна, ще увеличи гласовете за Йълдъръм.

"Нашето изследване показва, че повечето от колебаещите се гласоподаватели, които не са гласували на 31 март, са привърженици на Партията на справедливостта и развитието. Въз основа на нашето последно проучване, очакваме увеличение на гласовете за Йълдъръм между 0.6-2% и спечелване на изборите заради този фактор”, каза Пьостеки. Въз основа на скорошното проучване на ORC, Йълдъръм ще завърши тази надпревара пред своя съперник с 48,3% до 47,7%. Друг факт, който предполага, че Йълдъръм ще спечели, е, че колебаещите се избиратели и гласовете на Имамоглу са достигнали „точката на насищане”. "Няма начин да се получат допълнителни гласове от колебаещите се за Имамоглу. Той ще достигне най-високия марж, който може да получи сега, и избирателите му вече са гласували за него. Така Йълдъръм вероятно ще отбележи /положителна – бел. ред./ разлика в този момент," заяви президентът на ORC. Общите избори в Турция, проведени през юни 2015 г. не успяха да създадат мнозинство, което да сформира правителство. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви решение за провеждане на извънредни избори на 21 август 2015 г. и каза, че 1 ноември ще бъде подходящо време изборите да се проведат отново. В резултат на изборите през ноември ПСР получи 49,5% от гласовете и сформира правителството с 317 от 550 места в парламента. Подчертавайки важността на социалните медии по време на изборите в Турция, Пьостеки каза, че и двата съюза ги използват интензивно.

"По време на тези избори също видяхме, че конвенционалните медии не са имали огромен ефект върху избирателите. За разлика от тях социалните медии имат по-голямо влияние върху хората. Така образът на Имамоглу е бил оформен само за шест месеца, но сега привържениците на Йълдъръм го популяризираха в същите социални медии. Сега образите, създадени в социалните медии, са по-важни от преди ”, каза Пьостеки. Общоприето е, че: "Турция е центърът на света, а Истанбул е сърцето на този център." Това обяснява колко важни са тези избори както за партиите, за кандидатите, и за всички, не само за местните жители. След по-малко от 48 часа не само турският народ и избирателите от Истанбул, но и целият свят ще задържат дъха си, за да видят победителя. Кой ще победи? Винаги има място за грешка при такъв тип оспорвани избори, но аритметиката показва, че Йълдъръм ще пресече финалната линия, изпреварвайки с поне една крачка съперника си. /БГНЕС ------- Йозкан Ербай, "Сабах".