КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за "НАПЛийкс"

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е завела иск за отнемане на 982 000 лв. от обвиняемия по делото за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров и неговата фирма "Сабуей България ЕООД", съобщиха за "Сега" от Софийския градски съд. Шефът на фирмата за киберсигурност "Тад Груп" - Иван Тодоров, беше привлечен към наказателна отговорност през 2019 г. след безпрецедентния теч на лични данни от приходната агенция.

Повече от три години обаче прокуратурата не успява да изготви годен обвинителен акт, който да внесе в съда. Тодоров, който беше обвинен за подбудителство и ръководене на организирана престъпна група, остана задържан под стража цели 7 месеца преди да бъде пуснат под гаранция през 2020 г. Оттогава делото е на "трупчета" в държавното обвинение. Пред съда не е изправен и соченият от прокуратурата за пряк извършител на хакерската атака срещу НАП - Кристиян Бойков, служител във фирмата за киберсигурност "ТАД Груп", който беше обвинен в тероризъм.

Развръзка обаче има за третия обвиняем по делото търговският директор на компанията Георги Янков. От постановление на Апелативния специализиран наказателен съд се разбира, че досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства. Адвокатът на Янков Николай Хаджигенов каза пред "Сега", че е поискал делото срещу клиента му да бъде прекратено поради липса на престъпление, а не на доказателства, но съдът е отказал да се произнесе. "Дело няма да има. Ако имаше доказателства, делото вече щеше да е минало на две инстанции", коментира Хаджигенов на въпрос дали очаква прокуратурата най-накрая да внесе обвинителен акт за "НАПЛийкс".

В същото време първият наблюдаващ прокурор в разследването за хакерската атака Евгения Щъркелова води съдебен спор с Висшия съдебен съвет, който отхвърли молбата ѝ от зам.-ръководител на спецпрокуратурата да я направи съдия в Софийския градски съд. Това се случи, след като Щъркелова опита да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действаше в Закона за съдебната власт. Пред ВАС адвокатът на Щъркелова твърди, че тя има желание и правен интерес да правораздава в СГС, въпреки че в момента е назначена за прокурор във Военно-окръжната прокуратура след закриването на специализираното правосъдие. /БГНЕС