Кръстаич дебютира начело на България с домакинство на Гибралтар

Новият селекционер на българския национален отбор по футбол Младен Кръстаич ще направи официален дебют на позицията с домакинство на Гибралтар в мач от Лига С, група 4 на турнира Лига на нациите. "Лъвовете", които нямат победа в досегашните си четири двубоя от тазгодишното издание на надпреварата, посрещат непретенциозния си съперник от 21:45 часа на стадион "Хювефарма Арена" в Разград.

Представянето на България в предишните четири срещи бе катастрофално, като тимът започна с домакинство равенство 1:1 срещу Северна Македония, след което бе разбит на собствен терен от Грузия с 2:5, което доведе и до оставката на Ясен Петров. Спортният директор на Българския футболен съюз Георги Иванов пое временно отбора за следващите две гостувания - равенство 1:1 с Гибралтар и нулево реми с Грузия.

Победа над гибралтарците ни гарантира оставане в Лига С.

По този начин България вече няма шанс да завърши на първо място в своята група и да търси класиране за Евро 2024 чрез Лигата на нациите, но при успех над Гибралтар в петък ще си осигури оставане в Лига С (трето ниво). Мачовете срещу Гибралтар и Северна Македония (Скопие, 26-ти септември) могат да имат значение и за това в коя урна ще попадне националният ни отбор в жребия за Евро 2024, който ще се тегли на 9-ти октомври във Франкфурт. България може да бъде в четвърта или пета урна.

"Мачът е много важен, победата е много важна, тъй като с нея ще си гарантираме място в групата. Футболистите също знаят това. Изобщо не сме мислили в коя урна ще сме (за жребия на Евро 2024). Имаме два мача, от които трябва да извлечем максимума", заяви селекционерът на България Младен Кръстаич преди двубоя.

"Най-важното е да изиграем добър мач срещу Гибралтар. Футболистите заслужават само похвали за всичко, което показаха в последните пет дни, работата в тренировките. Изобщо не се съмнявам, че всеки от тях ще даде максимума, а след утрешния мач ще започнем да мислим за мача с Македония", допълни той.

Групата на България за мачовете с Гибралтар на 23.9 и Северна Македония на 26.9:

Вратари: Даниел Наумов (ЦСКА 1948), Светослав Вуцов (Славия), Иван Дюлгеров (Черно море).

Защитници: Валентин Антов (Монца), Петко Христов (Специя), Пламен Гълъбов (Макаби Нетаня), Християн Петров (ЦСКА), Виктор Попов (Черно море), Иван Турицов (ЦСКА), Антон Недялков (Лудогорец), Матео Стаматов (Оренбург).

Полузащитници и нападатели: Илия Груев (Вердер), Иван Йорданов (Лудогорец), Янис Карабельов (Кишварда), Филип Кръстев (Левски), Илиян Стефанов (Левски), Никола Илиев (Интер), Марин Петков (Левски), Йоан Стоянов (Апоел Беер Шева), Георги Русев (ЦСКА 1948), Кирил Десподов (Лудогорец), Радослав Кирилов (ЦСКА 1948), Мартин Минчев (Спарта Прага). /БГНЕС