Кръстиха нов вид стоножка на Тейлър Суифт

Музикалната суперзвезда Тейлър Суифт има нов почитател - такъв, който е висок под един сантиметър и има десетки крака! Учени от Техническия университет във Вирджиния са нарекли нов вид стоножка в чест на певицата, съобщава "Стъди Файндс".

Групата учени са нарекли насекомото на нейно име, защото водещият автор на изследването е фен на Тейлър Суифт.

"Нейната музика ми помогна да премина през върховете и спадовете на висшето училище, така че кръщаването на нов вид многоножка на нейно име е моят начин да ѝ благодаря", казва д-р Дерек Хенен в съобщение за медиите.

Nannaria swiftae е многоножка, която е един от 16-те нови вида, открити в Апалачите в САЩ. За разлика от златните къдрици на Тейлър, многоножките са с лъскави карамелено-кафяви до черни тела с бели, червени или оранжеви петна и имат бели крака. Тези безгръбначни са разложители, което означава, че разграждат листната маса и освобождават хранителни вещества в заобикалящата ги среда. Този вид, който се среща в горите, е труден за откриване, тъй като често се намира под почвата, оставайки напълно скрит.

Екипът е търсил и събирал нови екземпляри от многоножки в 17 щата в източната част на САЩ в продължение на няколко години. Те претърсват листопад, камъни и дънери, за да открият видовете и да секвенират тяхната ДНК, за да ги опишат.

Търсенето им не е било напразно. Те са събрали над 1800 екземпляра и идентифицирали 17 нови вида.

Дължината на стоножките варира между 18 и 38 мм. Мъжките се различават анатомично от женските, тъй като имат малки, усукани и сплескани нокти на предните си крака.

Ще трябва да изчакаме и да видим дали носителката на наградата "Грами" ще реши да добави най-новия си фен сред насекомите в някоя от бъдещите си песни. /БГНЕС