Кръвната група влияе на риска от инсулт при по-млади хора

Според нов метаанализ на изследвания, кръвната група на човека е свързана с риска от ранен инсулт. Метаанализът включва всички налични данни от генетични проучвания, насочени към исхемични инсулти, които се причиняват от блокиране на притока на кръв към мозъка и се случват при по-млади хора на възраст под 60 години. Проучването е ръководено от изследователи от Медицинското училище към Университета на Мериленд (UMSOM), а резултатите са публикувани в списание Neurology.

"Броят на хората с ранни инсулти се увеличава. Тези хора е по-вероятно да умрат от животозастрашаващото събитие, а оцелелите потенциално са изправени пред десетилетия на инвалидност. Въпреки това има малко изследвания върху причините за ранните инсулти", казва главният изследовател на проучването Стивън Дж. Китнър, професор по неврология в UMSOM и невролог в Медицинския център на Университета на Мериленд.

Китнър и колегите му провеждат проучването, като извършват метаанализ на 48 проучвания върху генетиката и исхемичния инсулт, които включват 17 000 пациенти с инсулт и близо 600 000 здрави контроли, които никога не са преживявали инсулт. След това са изследвали внимателно всички събрани хромозоми, за да идентифицират генетичните варианти, свързани с инсулта. Откриват връзка между ранния инсулт - настъпил преди 60-годишна възраст - и областта от хромозомата, която включва гена, определящ дали кръвната група е А, АВ, В или 0 (нулева).

Според проучването хората с ранен инсулт е по-вероятно да имат кръвна група А и по-малко вероятно да имат кръвна група 0 (най-често срещаната кръвна група) - в сравнение с хората с късен инсулт и хората, които никога не са имали инсулт. И при пациентите с ранен, и при пациентите с късен инсулт вероятността да имат кръвна група В е по-голяма в сравнение с контролната група. След коригиране на пола и други фактори изследователите установили, че хората с кръвна група А са имали 16% по-висок риск от ранен инсулт в сравнение с хората с други кръвни групи. При хората с кръвна група 0 рискът от инсулт е бил с 12% по-нисък, отколкото при хората с други кръвни групи.

"Нашият метаанализ разгледа генетичните профили на хората и откри връзки между кръвната група и риска от ранен инсулт. Връзката на кръвната група с по-късно настъпилия инсулт беше много по-слаба от тази, която открихме при ранния инсулт", казва един от главните изследователи на проучването Бракстън Д. Мичъл, професор по медицина в UMSOM.

"Все още не знаем защо кръвна група А носи по-висок риск, но вероятно това е свързано с фактори на кръвосъсирването като тромбоцитите и клетките, които облицоват кръвоносните съдове, както и с други циркулиращи протеини, всички от които играят роля в развитието на кръвни съсиреци", каза д-р Китнер.

Предишни проучвания показват, че при хората с кръвна група А рискът от образуване на кръвни съсиреци в краката, известни като дълбока венозна тромбоза, е малко по-висок.

„Ясно е, че се нуждаем от повече последващи проучвания, за да изясним механизмите на повишения риск от инсулт", добави той.

Данните са получени от Консорциума за ранен инсулт - сътрудничество между 48 различни проучвания в Северна Америка, Европа, Япония, Пакистан и Австралия. Около 35% от участниците са били с неевропейски произход.

"Това изследване повдига важен въпрос, който изисква по-задълбочено проучване на това как генетично предопределената ни кръвна група може да играе роля в риска от ранен инсулт", каза Марк Т. Гладуин, доктор на медицинските науки в Университета на Мериленд. "Това насочва към спешната необходимост от намиране на нови начини за предотвратяване на тези потенциално опустошителни събития при по-младите възрастни." /БГНЕС