Краят на Нетаняху: Израел пред големи промени

Израелските законодатели ще гласуват днес за коалиционно правителство на "промяната" посредством ожесточени идеологически съперници, обединени от решимостта си да прогонят премиера Бенямин Нетаняху от властта.

Гласуването в Кнесет или ще прекрати продължаващото вече 12-годишно управление на премиера или ще върне Израел в безизходица, която вероятно ще предизвика пети общи избори от 2019 г. насам.

Нетаняху, който се бори с обвинения в корупция в продължаващ процес, който той отхвърля като конспирация, тласна израелската политика твърдо вдясно през годините.

В събота вечер около 2000 протестиращи се събраха пред официалната резиденция на 71-годишния политик, за да отпразнуват напускането му на поста.

"За нас това е голяма нощ и утре ще бъде още по-голям ден. Ние се борихме мирно за това (напускането на Нетаняху) и денят дойде", каза протестиращият Офир Робински.

Крехък осемпартиен алианс, вариращ от дясната еврейска националистическа партия Ямина до арабските депутати, бе сформиран в началото на този месец от центристкия политик Яир Лапид. В петък всички коалиционни споразумения бяха подписани и представени в секретариата на Кнесет, обяви Ямина, момент, който лидерът на партията Нафтали Бенет каза, че е приключил "две години и половина политическа криза".

Но вечно борбеният Нетаняху се опитва да прикотка дезертьори, които биха лишили зараждащата се коалиция от нейното тънко законодателно мнозинство.

„Мирен преход“

Ако бъде утвърдено новото правителство, Бенет, бивш министър на отбраната, ще бъде 13-ти поред премиер в продължение на две години. Тогава архитектът на коалицията Лапид, който оглавява партията Йеш Атид и е бивш телевизионен водещ, ще поеме кормилото.

Блокът срещу Нетаняху обхваща политическия спектър, включително три десни, две центристки и две леви партии, заедно с арабската Ислямска консервативна партия.

Безпрецедентният алианс се появи две седмици след 11-дневната война между Израел и „Хамас“, ислямистката група, която управлява палестинския анклав Газа и след междуобщинското насилие в израелски градове със значително арабско население.

"Ще работим заедно, от партньорство и национална отговорност - и вярвам, че ще успеем", каза Бенет в петък. „Правителството ще работи за цялата израелска общественост - религиозна, светска, ултраправославна, арабска - без изключение, като едно цяло."

Решаващата сесия в Кнесет днес трябва да бъде открита в 16:00 ч. местно време (13:00 GMT), като Бенет, Лапид и Нетаняху трябва да говорят преди гласуването.

Първото заседание на новото правителство ще се състои късно тази вечер.

Лапид ще служи като външен министър в новия кабинет, лидерът на Синьо-белите Бени Ганц като министър на отбраната, лидерът на Израел Бейтену Авигдор Либерман като министър на финансите, председателят на Нова надежда Гидеон Саар като министър на правосъдието, шефът на труда Мерав Михаели като министър на транспорта, а министър на здравеопазването ще бъде председателят на Мерец Ницан Хоровиц,

Нетаняху упражнява натиск върху бившите си десни съюзници да дезертират от новоизграждащата се коалиция, докато атакува легитимността на партньорството Бенет-Лапид. Той обвини Бенет в "измама“ за това, че застава на страната на съперници, а яростни митинги на привържениците на партията Ликуд на премиера доведоха до засилване на охраната на някои депутати.

Дали новата коалиция ще приеме законопроект, който ще попречи на Нетаняху да се кандидатира отново, остава нерешено.

Земя под огън

Гласуването днес идва след полицейските репресии срещу палестински протести заради заплахата от изгонване на семейства от домовете им в анексирания от Израел източен Йерусалим, за да се направи място за еврейски заселници - месец след подобни сблъсъци, подклаждащи последната война между Израел и „Хамас“. То идва и на фона на десния гняв заради отлагането на противоречив еврейски националистически марш.

Нетаняху подкрепи намирането на начин да се позволи на така наречения "Марш на знамената", първоначално планиран да се проведе миналия четвъртък, да продължи, както беше планирано. Той зае тази позиция, въпреки че първоначалният маршрут предвиждаше разгръщането на марша в близост до конфликтни зони, включително джамията „Ал-Акса“, където сблъсъците миналия месец предизвикаха конфликта в Газа.

Настояването на премиера доведе до обвинения от опонентите към него и съюзниците му в подклаждане на напрежение, за да се закрепят на власт чрез кампания за „земя под огън“.

Ако Нетаняху загуби премиерския пост, той няма да може да прокара промени в основните закони, които биха могли да му дадат имунитет по отношение на процеса по корупция.

Противоречивият „Марш на знамената“ е предвиден за вторник и продължаващото напрежение около него може да представлява ключов първи тест за всяка одобрена коалиция.

Нетаняху в очакване на неволи с правосъдието

71-годишният Нетаняху беше официално обвинен през 2019 г., че е приел неподходящи подаръци и се е опитал да търгува регулаторни услуги с медийни магнати в замяна на положително отразяване. Той също е обвинен, че приема пури, шампанско и бижута на стойност 700 000 шекела (180 000 евро) от богати личности в замяна на услуги. Нетаняху казва, че няма проблем с получаването на подаръци от приятели и отрича да е действал неправилно в замяна. Той разобличи обвиненията като част от лов на вещици, за да бъде изгонен от поста.

Процесът започна през май 2020 г., като изслушванията многократно се отлагаха поради пандемията.

На власт от 1996 до 1999 и след това отново от 2009 г., това отново от 2009 г., Нетаняху придоби репутацията на майстор на управлението. Той многократно се е опитвал да избегне наказателното преследване, налагайки законодателство за ограничаване властта на съдилищата и изменение на закона за имунитета в негова полза. Нетаняху се надпреварва да реформира основните закони на Израел.

Ако Нетаняху загуби властта, премиерът ветеран ще загуби способността да налага промени в тези основни закони.

Нетаняху е изправен пред максимум 10 години затвор за корупция и три години за измама и нарушаване на доверието.

Както често се случва в Израел, Нетаняху може да предложи споразумение за признаване на вината, като размени признанието на вина с оправдателна присъда по по-сериозни обвинения или по-лека присъда. В случай на осъждане той може да обжалва пред Върховния съд.

Като крайно - но малко вероятно – действие той може да потърси президентско помилване по време на процеса.

Аспекти в политиката на новото правителство

Коалицията ще работи за изграждането на две болници в Негев и Галилея, друго летище, университет в Галилея; предоставяне на помощ за туристическата индустрия, наранена от коронавируса; изграждане на 300 000 евтини апартаменти в цялата страна и работа за повишаване на процента на израелците, заети във високотехнологичната индустрия, до 15% от населението.

По въпросите на религията и държавата новата коалиция подкрепя възможността за това общинските равини да покръстват хора и променя избирателния орган, който избира главния равин, за да гарантира, че е избран религиозно-ционистки главен равин.

Други ключови аспекти на коалиционните сделки включват формиране на оперативен план за ограничаване на престъпността в арабския сектор и напредък в реформите, които ще осигурят психично здраве на ветераните с увреждания.

Лапид подписа историческо споразумение с партията Раам (Обединена арабска листа) в петък сутринта. Раам ще бъде първата арабска партия в управляващата коалиция след Арабска листа за бедуини и селяни в първия мандат на Ицхак Рабин като министър-председател между 1974 и 1977 г. Сделката дава на Раам заместник-министър в кабинета на министър-председателя, който ще се занимава с арабските въпроси и председателството на Комитета по вътрешни работи и околната среда на Кнесет и Комисията по арабско общество.

Новото правителство ще инвестира 2,5 милиарда шекела за пет години в борбата с престъпността в арабския сектор. То също така ще инвестира 20 милиона за транспорт в арабския сектор до 2030 г. Освен това ще бъдат отпуснати още 100 милиона за пет години за инфраструктурни проекти в арабските общности и три непризнати бедуински села - Абда, Рахма и Хишам-Зан - ще бъдат признати и развити.

Споразумение, подписано с Израел Бейтену, призовава за разрешаване на обществения транспорт в Шабат и прилагане на споразумението на Западната стена, постигнато през 2016 г. и отменено през 2017 г. поради натиск от страна на Обединената Тора.

На Израел Бейтену ще бъде дадено Министерството на финансите, ще има и друг министър във финансовото министерство, министър на земеделието, който ще също контролира портфолиото за развитие на Негев и Галилея, както и председателството на Финансовия комитет на Кнесет и нова комисия, която ще наблюдава напредъка на националните проекти.

Споразумението на Йеш Атид с лейбъристите му дава портфолиото за транспорт, обществена сигурност и диаспора. В министерството по въпросите на диаспората ще бъде създаден отдел, отговорен за развитието на прогресивния юдаизъм. Освен министър на транспорта, Михаели ще оглави нова министерска комисия за насърчаване на равенството между половете. МК Омер Бар Лев ще бъде министър на обществената сигурност, пост, заеман преди 30 години от баща му Хаим Бар Лев. Шай, който има богат опит в справянето с проблемите на диаспората като бивш израелски директор на еврейските федерации в Северна Америка, ще бъде назначен за министър по въпросите на диаспората.

Споразумението с Нова надежда изисква разделяне на ролята на главния прокурор, наемане на 50 инспектори, които да предотвратят строежа на палестинската сграда в зона C на Западния бряг, развиване на Голанските възвишения и декриминализиране на употребата на канабис.

Сделката дава на Синьо-белите министерството на отбраната на Ганц и министерството на науката и технологиите. Министърът на интеграцията и министърът на културата и спорта също ще бъдат от тази партия. Споразумението призовава за приемане на законопроект за сформиране на анкетна комисия за бедствието в Мерон и привеждане на повече имигранти от Етиопия в Израел.

Спорът за назначаването на заместник-министър на отбраната на Ганц беше отложен за след формиране на правителството. /БГНЕС

-----------------------------------

По материали от агенция "Франс прес" и "Джерусалем пост"