Край Аляска американски изтребители ескортираха шест руски военни самолета

Американски изтребители ескортираха шест руски военни самолета, летящи близо до Аляска. Това съобщи Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD), цитирано от агенция Интерфакс. Както стана известно, САЩ са регистрирали руските самолети в петък, 12 май, в зоната за идентификация на системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на Аляска. Идентифицирани бяха бомбардировачи Ту-95, танкер Ил-78 и изтребители Су-35.


В ескортната операция участваха американски изтребители F-16, F-22, танкер KC-135 Stratotanker и самолет E-3 AWACS за ранно предупреждение и контрол. NORAD отбелязва, че руските самолети не са влизали в САЩ или Канада и са били в международното въздушно пространство.

В същото време на 12 май руското министерство на отбраната съобщи, че руските ракетоносци Ту-95МС са извършили планиран полет над неутралните води на Чукотско море, разположено между Чукотка и Аляска. Отбелязва се, че по време на полета екипажите на самолета са извършили дозареждане във въздуха.

Предишният подобен инцидент бе на 20 април, когато NORAD също съобщи, че американски изтребители са ескортирали руски Ту-95 от системата за противовъздушна отбрана на Аляска. /БГНЕС