Край Копенхаген изглаждат огромен изкуствен остров

Датските депутати одобриха планове за изкуствен остров за настаняване на 35 000 души и защита на пристанището в Копенхаген от повишаване на морското равнище, съобщи Би Би Си

Гигантският остров, наречен Линетехолм, ще бъде свързан с континента чрез околовръстен път, тунели и метролиния.

Одобрението от датския парламент проправя пътя към реализиране на проекта, като създаването на острова с площ 2,6 кв. км. ще започне по-късно тази година.

Природозащитници се обявяват срещу идеята, защото се притесняват от нейното въздействието върху околната среда.

Плановете за Линетехолм включват изграждане на система от съоръжения по целия периметър на острова, целяща да предпази пристанището от повишаване на морското равнище и бури.

Ако строителството се развие, както е планирано, по-голямата част от основите на острова край столицата на Дания трябва да бъдат наляти до 2035 г., като целта е проектът да бъде завършен изцяло до 2070 г.

Дело срещу развитието на Линетехолм е заведено пред Съда на Европейските общности от екологични групи.

Притесненията включват транспортиране на материали по шосе с голям брой превозни средства. Една екологична оценка предполага, че за да се доставят суровините след започване на строителството, ще са необходими до 350 пътувания с камион на ден през Копенхаген.

Изграждането на изкуствения остров с размер колкото 400 футболни игрища ще изисква около 80 милиона тона почва да бъдат доставени в района, за да се създаде само полуостровът, съобщават местните медии.

Сред природозащитниците също има опасения относно движението на утаечния слой в морето и възможното въздействие върху екосистемите и качеството на водата. /БГНЕС