Край на масовите гърмежи за празници и тържества в София

Край на миризмата от барут и останки от фойерверки из цяла София след масови празненства, придружени с безкрайни гърмежи от пиратки, бомбички и фойерверки, като Новогодишните, предаде репортер на БГНЕС.

Днес председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев представи промени, които засягат използването на пиротехнически средства на територията на Столична община.

Целта е да създадем порядък, който е необходим в съвременното общество, заяви той на брифинг в общината и уточни, че има множество сигнали и оплаквания от живущи в различни квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието. Няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства, успокои Георгиев и обясни: Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън, например. Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Няма да може да се гърмят близо до болници, социални домове и детски градини.

Контролни органи по наредбата ще бъдат МВР. След сформиране на правителството ще поискам среща с новия вътрешен министър, съобщи Георги Георгиев, на която да представи промените и да обсъдят съдействие. Столичен инспекторат също ще има ангажимент за контролиране на „гърмежите”.

Глобите, които ще се налагат за нарушения, са от 500 до 2000 лв. за физически лица. И от 3000 до 10 000 лв. за фирми. Районните администрации ще трябва на сайтовете си предварително да обявяват къде и кога ще има „гърмежи”, съобщи още Георгиев. Предстои промените в Наредбата за използването на пиротехнически средства на територията на Столична община да бъдат представени на обществено обсъждане. До приемане ще се стигне вероятно през януари 2022 година. /БГНЕС