Край на медийната империя на Пригожин

Patriot Media - медийната компания, собственост на шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин - ще бъде закрита след провала на неговото въстание в Русия миналия уикенд, съобщи „Политико“.


"Обявявам решението ни да затворим и да напуснем информационното пространство на страната", заяви Евгений Зубарев, директор на новинарския сайт Ria Fan на Patriot във видеоклип, публикуван в социалните мрежи на медията. Той не посочи причина за закриването.

В петък Русия блокира достъпа до пет медии, контролирани от Patriot: Ria Fan, Politics Today, Economy Today, Neva News и People's News online. Руската Федерална служба за надзор на съобщенията, информационните технологии и средствата за масово осведомяване (Роскомнадзор) не беше открита веднага за коментар.

Patriot Media включваше Агенцията за интернет изследвания, т.нар. ферма за тролове, свързвана с опитите на Москва да се намеси в изборите в САЩ. Пригожин от години е обвиняван в намеса в чуждестранната политика, включително в американските избори, и в провеждането на кампании за дезинформация по целия свят.

Правителството не е поставило компанията изцяло извън закона, въпреки че руският президент Владимир Путин заяви, че фирмата за кетъринг на Пригожин ще бъде разследвана заради годишната му заплата от 2 млрд. долара.

Контролираният от Пригожин вестник "Nevskiye Novosti " в Санкт Петербург също обяви, че спира да излиза, съобщи Радио Свободна Европа. /БГНЕС