Край на пластмасата за еднократна употреба в ЕС

Днес в ЕС влиза в сила нов закон за опаковките, който прекратява пластмасовите продукти за еднократна употреба.

В Германия и други държави-членки на ЕС от днес (3 юли 2021 г.) трябва да започнат да изчезват еднократни пластмасови изделия. Новият закон за опаковките трябва да намали количеството пластмасови отпадъци. Законът обхваща, наред с други неща, пластмасови прибори за хранене, пластмасови чинии, сламки, чаши, включително капачки за чаши, тапи за уши и пластмасови държачи за балони. Освен това забраната се отнася за опаковки на храни за носене на стиропор, както и чаши от стиропору предаде Дойче веле.

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често ги считат за хранителни отпадъци и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Сега търговците са задължени да преминат към продажба на такива продукти от рециклируеми материали, като стъкло или метал. Това, което търговците на дребно вече са закупили от пластмасови изделия за еднократна употреба и съхраняват в складовете си, може да се продава, докато се изконсумира.

Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици биха били неправилното третиране.

Германският министър на околната среда приветства новите правила в Германия и ЕС и заяви, че "забраната скоро ще доведе до по-добри, по-иновативни и по-екологични продукти и решения."/БГНЕС